Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Råårökeri växer på Ättekulla

HELSINGBORG
Toppdelad
Lasses fiskrökeri på Råå bygger inte till på hemmaplan som tänkt för att klara EU-kraven. Verksamheten flyttas i stället delvis till Ättekulla.

Det har varit många turer de senaste åren kring Lasses fiskrökeri på Västindiegatan på Råå. För att uppfylla EU:s bestämmelser när det gäller livsmedelshygien har en tillbyggnad skissats och den nya planen för projektet fick till sist klartecken av regeringen.

Byggnadsnämndens beslut om planen hade överklagats av några grannar. Detta bland annat med hänvisning till de miljöproblem som röken påstås ha orsakat i många år och som även vid andra tillfällen lett till klagomål.

Men trots att allt till sist var förberett för en utbyggnad av rökeriet på Råå blir det nu ingen sådan. Ägaren Lars-Olof Svensson väljer i stället att satsa på ett nytt rökeri på Ättekulla.

En sådan anläggning håller nu på att inredas i en fastighet som han har köpt på Torbornavägen. Lokalerna är redan godkända för livsmedelshantering och senast har Samhall tillverkat mat till flygpassagerare där.

Miljötillstånden är klara och om allt går som planerat ska rökeriet vara i drift till jul. Avsikten är att det sedan också ska bli försäljning på Ättekulla samtidigt som butiken på Råå kommer att finnas kvar. Däremot är tanken att all rökning så småningom ska flyttas till Ättekulla.

Lars-Olof Svensson pekar på att platsen för en tillbyggnad av rökeriet på Råå är för liten för att verksamheten skulle kunna fungera bra. Och han räknar med en mer rationell hantering i Ättekullalokalerna.

Eftersom rökeriet på Råå inte uppfyllt EU-kraven har man de senaste åren bara fått sälja varorna i den egna butiken och på serveringen där. Inklusive Lars-Olof Svensson är fyra personer anställda i företaget, däribland två av hans döttrar.

— Jag hade kunnat säga upp mitt folk för att i stället sköta det här själv men jag är inte sådan. Jag känner ett ansvar för mina anställda, säger Lars-Olof Svensson som förklaring till att han nu gör flermiljonsatsningen på Ättekulla.

Möjlighet finns att få hjälp med 20 procent av kostnaderna av EU och Lars-Olof Svensson tänker ansöka om ett sådant bidrag. Om Ättekullaprojektet kommer att leda till nyanställningar är enligt honom ännu för tidigt att säga.

Lasses fiskrökeri har funnits på Västindiegatan på Råå sedan verksamheten kom i gång på allvar 1969.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post