Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dansar till EM

HELSINGBORG
Toppdelad
Om en vecka gör syskonparet Lars Risberg och Lena Hammenborn comeback på den internationella dansscen. I nästan 25 år har de varit borta från tävlingsdansen.
ARMEN I VINKEL. Paul Wilson...
SVÄNG OM. Lars Risberg och Lena...

Lars Risberg och Lena Hammenborn toppar för närvarande den svenska rankinglistan för seniorer i tiodans och ska representera Sverige vid EM i Holland den 6 mars. De dansade sitt första SM för 30 år sedan. Sin internationella danstävlingsdebut gjorde de 1977 i Haag. Året därpå slutade Lars Risberg och Lena Hammenborn med sitt tävlande.

— Vi var tvungna att välja — dansen eller studierna — och på den tiden kunde man inte försörja sig på Tio-dans som var vår gren, berättar Lena Hammenborn.

De började dansa tillsammans 1974. Lars var då 16 och Lena 12.

— Vi gick på Ulla och Gunillas dansskola och hade jätteroligt, säger Lena Hammenborn och skrattar.

Ganska snabbt blev de ett framgångsrikt par. För att utvecklas gled syskonparet över Sundet till en meriterad klubb i Birkeröd.

Under åren 1977, -78 och -79 var Lars Risberg och Lena Hammenborn landets bästa amatörpar i tiodans. 1979 nådde syskonen en sjundeplats på VM för amatörer.

— Efter SM-segern -79 reste vi till London under ett halvår och vi tävlade faktiskt två gånger i legendariska dansstaden Blackpool. Att ett svenskt par flyttade utomlands på den tiden var nästan unikt, berättar Lena Hammenborn.

Hur gick det?

Hon drar på svaret, men sen kommer det:

— Vi var glada att få vara med... Alla var otroligt duktiga och det var och är fortfarande stenhård konkurrens. 100 par åker ut redan i första rundan — vi var bland dem.

För ett år sedan tog Lars och Lena så upp dansen igen.

Och det gick som en...

Facit sedan i våras är ganska prydligt. De slutade fyra på den stora Gothenburg international, tvåa på SM och fyra på NM.

— På nordiska slog vi faktiskt de svenska mästarna som vi förlorat till i SM, avslöjar Lars Risberg.

Det stora lyftet kom i november. Då började syskonparet ta lektioner av det äkta proffsparet Paul och Ann Wilson. Dessa har en imponerande meritlista som sträcker sig 13 år tillbaka i tiden. Bland annat har de sex australiska danssportmästerskap och var som bäst rankade sjua i världen 1997.

Nu har paret Wilson flyttat till Helsingborg och man satsar stenhårt på ge staden tillbaka den status den hade på 80-talet inom danssporten.

Och Paul Wilson är lyrisk då han talar om det nytända paret.

— De kommer att chocka konkurrenterna. Lars och Lena kommer ju från ingenstans eftersom de varit borta från hetluften så länge - tala om tillbaka till framtiden!

Nu är alltså Lars Risberg och Lena Hammenborn tillbaka nästan där de började. Årets EM i standarddans avgörs i holländska ´s-Hertogenbosch. De gjorde som bekant sin internationella debut i Haag för 27 år sedan .

— På vårt första EM kom vi på 20:e plats och den placeringen ska vi förbättra. Vårt mål är att ha en tredjedel av paren bakom oss och att få dansa mer än en runda, säger Lars Risberg.

— Oh, ni får dansa mycket mer än så - ni kommer att överraska många, säger Paul Wilson uppmuntrande och med säkerhet i rösten.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post