Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Helsingborg ett utmärkt exempel"

Helsingborg
Toppdelad
Några frågor till konstvetaren Henrik Widmark i Uppsala som nyligen doktorerade på en avhandling om Helsingborg. Förra gången en avhandling i konstvetenskap publicerades om stan var 1934 när museichefen Torsten Mårtensson lade fram sin bok om Helsingborgs slott.
"Helsingborg ett utmärkt exempel"
Henrik Widmark beskriver i sin avhandling delar av Helsingborgs 1900-talshistoria och hur stadens identitet utvecklats.BILD: PER STRÖMBERG

Din avhandling heter "Föreställningar om den urbana världen. Identitetsaspekter i svensk stadsbild med exemplet Helsingborg 1903-1955". Varför valde du Helsingborg och just den tidsperioden?

— Från början laborerade jag med flera städer. Men det visade sig snart att Helsingborg var ett alldeles utmärkt exempel på en industristad med en rad kraftfulla aktörer som ville utveckla stadens identitet, till exempel Malte och Ove Sommelius, Oscar Trapp och Henry Dunker. En annan som spelade en viktig roll ur ett nationellt perspektiv var konstprofessorn Gregor Paulsson som var född i Helsingborg och som länge tillhörde estetiska nämnden fastän han lämnat stan. Han var chef för Stockholmsutställningen 1930 och centralgestalt inför H55. De stora utställningarna 1903 och 1955 blev naturliga avgränsningar för mitt arbete.

Annons:

Du lyfter bland annat fram utformningen av Stortorget med Stenbocksstatyn, Tycho Braheplatsen, Konserthuset, Pålsjö och Slottshöjden som viktiga uttryck för ansträngningarna att stärka stans identitet och jämför med behandlingen av Söder. Vad kommer du fram till?

— De styrande arbetade mycket aktivt för att göra staden tydlig med hjälp av olika stadsmiljöer. Därigenom marknadsförde de också Helsingborg samtidigt som de satte egna avtryck. Det här var en mycket medveten strategi men som en följd valdes annat bort som Söder och Stattena. Det kan i sin tur tyckas lite märkligt eftersom Helsingborg under den här tiden var en av Sveriges främsta industristäder. Och därmed förstärkes separeringen mellan Centrum och Söder som utvecklats till en långvarig problematik.

Hur är ditt eget förhållande till Helsingborg? Du lär vara släkt med arkitekten G W Widmark (1885-1967) som ritade många hus i stan och även restaurerade till exempel Jacob Hansens hus samt tog initiativ till Gillet Gamla Helsingborg.

— Gustaf Widmark var bror till min farfar och en av de viktiga personerna i Helsingborg under den period jag skildrar. Han hade ett finger med i spelet på många områden och hans far Harald Wilhelm byggde den numera rivna Villa Skalet vid Kärnan. Men fastän Helsingborg är släktens hemstad har jag först nu lärt känna den ordentligt och tycker ganska bra om den. Själv är jag uppväxt i Uppsala.

Hur ser du på dagens Helsingborg och de avtryck som nästa stora utställning, bomässan H99, satt i främst Norra hamnen?

— Jag tycker att det var ledsamt att silorna revs men Norra hamnen har blivit en fantastiskt fin stadsmiljö. Helsingborg fortsätter mycket medvetet arbetet med att skapa nya stadsmiljöer i en ny arkitektur och har nationellt en positiv framtoning som en väldigt framåt stad. Men Norra hamnen och Dunkers i all ära. En stad byggs inte bara av märkesbyggnader och det ska bli intressant att se hur Söder kommer att omdanas. Förhoppningsvis försvinner inte den småskaliga struktur som finns där i dag med små affärer och restauranger.

Vad ska du göra nu? Blir det fler böcker om Helsingborg?

— Jag har för tillfället ett vikariat som lektor på konstvetenskapliga institutionen i Uppsala. Under våren publiceras en artikel som jag skrivit om striden om Ivar Johnssons Davidsstaty som på 20-talet flyttades från Stortorget till Vikingsberg. Den ingår i en bok från historiska institutionen om antisemitismen i Sverige. Det skulle också vara roligt att skriva mer om Gustaf Widmark och jag funderar även på att beskriva olika mer eller mindre tillfälliga stadsmiljöer skapade till bland annat festivaler och att då ha Helsingborg som ett exempel.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post