Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Pölsans vänner bildat på Söder

JOURHAVANDE REPORTER
Toppdelad

Helsingborgs föreningsliv har fått ett nytt tillskott. Tanken är att man ska sammanstråla och få både kulinariska höjdpunkter och vänskap i en matklubb.

Pölsans vänner bildat på Söder
Det behövdes en rejäl gryta med pölsa när Inger Pettersson tog initiativet till Pölsans vänner i går kväll.BILD: FOTO: KENNY LINDQUIST

En ny förening bildades på Söder i Helsingborg i går kväll:

Pölsans vänner.

Annons:

Allt började med att dalkullan Inger Pettersson var och lyssnade på författaren Torgny Lindgren på Dunkers kulturhus.

– Han berättade om sin bok "Pölsan" som är mycket rolig och den inspirerade mig till att bilda en förening där vi ska njuta av denna specialitet, säger Inger Pettersson.

I går kväll fastslogs stadgarna och nu är man beredd på att ta emot flera medlemmar.

Dessa kan anmäla sig på webbadressen: aronsinger.pettersson@yahoo.com

– Det här är ett bra sätt att lära känna flera pölsaälskare, säger Inger innan hon går iväg till Södergatans monopolaffär för att köpa mousserande vin:

– Du förstår, pölsa ska ätas med elegans.

Självklart, Inger!

Som en bonus kan vi berätta att pölsa, eller med ett gammalt ord lungmos, är en maträtt bestående av malet eller finhackat kött, oftast inälvor av något slag. Till exempel lever och hjärta. Detta blandas med lök, korngryn samt kryddor som peppar, kryddpeppar och mejram.

Allt kokas tillsammans i spadet från köttkoket.

Rätten serveras tillsammans med kokt potatis och rödbetor samt även ibland med stekta ägg.

EN KÄND FOTOGRAF

Den 30 januari 2007 ville Ulla-Britt Andersson ha reda på var den kände Helsingborgsfotografen Torsten Iwallius fotonegativ tog vägen efter hans död 2005.

Vi fick inget svar.

Nu hör Anders Petersson i Trelleborg av sig i samma ämne.

– Jag söker gamla negativ och därför är jag mycket intresserad av att få fram upplysningar om Torsten Iwallius och vart hans negativsamling tog vägen.

Om Torsten Iwallius kan sägas att han var den tredje fotografen i Helsingborgs Dagblads historia. Efter sex år på tidningen flyttade han till Stockholm och Aftonbladet. Men han återvände till hemstaden och här öppnade han 1946 en egen bildbyrå.

Mest känd blev han som kunglig fotograf. Medan Gustav VI Adolf var kronprins var det Torsten Iwallius som hade ensamrätt till fotograferingen på Sofiero.

BILL HALEY I STAN

Gunilla Engström berättar att hon tog med sig sin då lille son Patrik på Bill Haleys sista konsert i Helsingborg.

– När var den? undrar hon.

Jourhavande reporter fanns själv på plats på nämnda konsert och efter vad jag kan erinra mig måste den har varit på hösten 1979.

Bill Haley som var född 1925 dog 1981.

Det var allt från torsdagen. Jourhavande reporter har åter öppen telefon på tisdag mellan klockan 9.30 och 11. Ha en skön helg!

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
  • Ola Olofsson
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post