Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gymnasieelever tog steg ut i det okända

Helsingborg
Toppdelad
Nedfrusna bakterier och björndjur som varit på rymdtur. Radioteleskop och satellitbilder. I går fick gymnasieelever komma närmare rymden.
Kan bakterier klara liv på andra...
"Alla branscher skriker efter...
Mikaela Viking, biotekniker från...
Anastassia Bernstorff och Emma...
Jorden, rymden, andra...

De rättar till den lilla glasbiten, skruvar med inställningarna och spanar ner i mikroskopet.

— Ser du nåt?

Annons:

Julia Ripa, Christopher Rönnow, Erik Ekbom och Josefin Frank tittar och undersöker. På den lilla glasbiten ligger deras objekt, nedfrusna och vakuumtorkade tarmbakterier. Nu ska de nedfrusna tina och de torkade lösas upp.

— Vi ska se vad de klarar. Överlever de?

Jo, det visar de sig så småningom göra. Och om bakterierna klarar så extrema saker, så kan de finnas på andra planeter, är tanken.

Snart ska gruppen också kolla hur det går för en annan liten krabat, björndjuret. Björndjur är flercelliga organismer, mindre än en millimeter, som lever i mossor och lavar. 2007 fick sådana hänga med en sond ut i rymden för att testa om de klarade det. Och jodå, det gjorde de.

Laborationerna leder elevernas tankar vidare – finns det liv i rymden?

— Man vill ju tro på det, säger Josefin Frank.

— Det hade varit rätt kul om det fanns och de hade kommit hit, instämmer Julia Ripa med ett skratt.

— Men antagligen har de inte kommit lika långt som vi. De kanske är bakterier.

Tanken med rymdexperimenten på Filbornaskolan i går är just att eleverna ska börja fundera och bli intresserade av naturvetenskap i allmänhet och rymden i synnerhet. Vetenskapsturnén "Explore space" besöker tio orter i landet och igår kom 200 gymnasieelever till Filborna från olika Helsingborgsskolor för att vara med. Arrangörer är Vetenskapens Hus, som drivs av Kungliga Tekniska Högskolan, och den statliga myndigheten Rymdstyrelsen.

— Vi behöver naturvetare som tar hand om morgondagens problem, säger projektledaren Ulf Berggren.

Under dagen fick eleverna bland annat göra mätningar vid ett radioteleskop och mäta kosmisk strålning. Men också träffa skådespelaren Anders Jansson, som dök upp med snabbföreställningar då och då. Elevernas arbetsrapporter från dagen gjordes i form av tecknade serier.

— Roligare än vanliga läxor, tyckte Julia Ripa – som också gillade ämnet.

— Det är kul med rymden, för man vet rätt mycket redan och kan komma vidare i forskningen. I framtiden är det väl vi som får fortsätta med allt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post