Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Är Stenbock satt ur spel?

JOURHAVANDE REPORTER
Toppdelad
Ursula Falkengren-Grerup undrar vad det är för byggnader som finns ute på fälten? De liknar stora cirkustält.
Är Stenbocks värja skadad? Det påstår...
Denna bild tog Ursula...
Kurt Björklund hemma på Råå igen efter...

Stenbocksstatyn är skadad. Det får vi reda på av Hans Carlsson som är återinflyttad till Helsingborg efter att han bott på flera andra platser de senaste 50 åren.

— Värjan som han håller i handen är böjd. Nu hoppas jag att man rätar till den inför 300-årsminnet av "Slaget vid Helsingborg" den 28 februari nästa år.

Annons:

Hur skadan har uppstått vet inte Hans Carlsson.

Jourhavande reporter har ingen aning om det här. Därför ringer vi Jenni Lindbom som är konservator på Fredriksdal och för henne blir det också en överraskning.

— Det här känner jag inte till. Men jag ska undersöka skadan.

När vi ändå är inne på ämnet kan vi berätta att statyn utfördes av John Börjeson omkring 1900.

Projektet började med en insamling 1891 till en staty, men inte förrän 1895 bestämdes att denna skulle bli en ryttarstaty.

Först gjordes en trämodell i full skala som flyttades runt för att man skulle se var statyn bäst passade. Valet föll på en placering mitt i Drottninggatan/Järnvägsgatan och den invigdes av landshövding Robert Dickson den 3 december 1901.

År 1959 flyttades Stenbock till sin nuvarande plats på Stortorget eftersom den ansågs hindra trafiken.

Platsen där statyn står är utformad efter en idé av konstnären Hugo Gehlin.

Hur svår skadan är på Magnus Stenbock kommer vi att rapportera om senare.

Ursula Falkengren-Grerup skickar oss en bild som verkar föreställa ett stort cirkustält.

— När man åker från Helsingborg norrut på E6:an syns byggnaden på vänster sida, strax söder om gamla sockerbruket i Hasslarp. En liknande byggnad finns också på höger sida, något sydligare. Vad är detta?

Svaret på frågan är att hit leds via piplines resterna vid NSR:s (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) framställning av biogas. Resterna är fin gödsel som lantbrukarna hämtar i de tältliknande byggnaderna.

POSTEN OCH MILJÖN

Lars Lavén ringer från Nyvång och berättar att byns enda postlåda, vid den rivna järnvägsstationen, tidigare har tömts klockan 17.

— Nu ska den tömmas klockan 10 på förmiddagen i stället. Det är inte alltid man har sina brev färdigskrivna till den tiden.

Vi låter Patrik Svensson på Posten i Åstorp svara:

— Det handlar om miljöskäl. Breven skickas till postterminalen i Malmö. Därifrån vill man numera sända breven med tåg i stället för med flyg. Därför måste vi börja samla in breven tidigare.

VISSTE NI ATT...

... Rååseglaren Kurt Björklund gjorde tre världsomseglingar med sin båt Golden Lady som finns att beskåda på Råå museum för fiske och sjöfart.

Kurt Björklund som var född 1921 dog 2006. Som ung pojke gick han till sjöss som jungman och tog under andra världskriget värvning i brittiska armén. Där kom han att delta som kommandosoldat vid den allierade landsstigningen i Normandie 1944. Han blev då skadad av en granat och hamnade på sjukhus i England.

Efter kriget återvände han till Sverige.

Från 1960 och fram till pensioneringen var han rorgängare på HH-leden.

Som pensionär gjorde han 1980 en tre år lång dramatisk ensamsegling runt jorden. Den prestationen väckte stor uppmärksamhet. Under åren fram till 1991 gjorde Björklund ytterligare två världsomseglingar.

Han tilldelades Helsingborgslejonet av Lions Club 1987 och fick Helsingborgsmedaljen 2001.

Källa: Helsingborgs stadslexikon

Det var gårdagens skörd. Jourhavande reporter är tillbaka med öppen telefon i dag, torsdag, mellan klockan 9.30 och 11. Han finns också på HD Center, Väla, mellan klockan 12 och 14. Vi hörs och ses!

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat
Dansk journalist vill välta Stenbockstatyn

Dansk journalist vill välta Stenbockstatyn

Stenbockstatyn i nytt blåsväder

Stenbockstatyn i nytt blåsväder

Stenbockstatyn i nytt blåsväder

Stenbockstatyn i nytt blåsväder

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post