Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

En annorlunda bildlektion på Slottsvångsskolan

Helsingborg
Toppdelad

Det är knäpptyst i bildsalen där klass 7B samlats. Längst fram vid deras ordinarie lärare Sergio Lozano står den brasilianske graffitikonstnären "LImpo", han som egentligen heter något annat men helst bara kallar sig sitt artistnamn.

Tawfik Mohsen i ljusblå tröja, läraren...
Fantasifulla svampar växer fram. Med...
Lisa Doung i 7B ville knappt släppa...
I går skapades det för fullt...

Under två dagar besöker han Helsingborg och Slottsvångsskolan för att lära högstadieeleverna mer om graffitimålning. "Limpo" berättar på sitt modersmål portugisiska och läraren översätter. Om hur graffitin i hans hemland under senare år flyttat in från gatan och i dag finns överallt på offentliga byggnader, som konst på väggar och inom design.

— Texter och tags ser man sällan numera. Det viktiga är bilderna, översätter Sergio Lozano.

Annons:

Sjuorna får se exempel på "Limpos" verk. Snart ska de få prova. Läraren och eleverna hjälps åt att bära ut en stor pannå. Ute på skolgården plockas sprejburkar i olika kulörer fram. "Limpo" börjar skissa på den vita målarduken med svart. Sjuorna gissar under tiden.

— Det där måste vara en svamp med små hus på, säger någon.

— Och det där är berg och det där vatten, säger en annan.

Nu är det klassens tur att färglägga. Lite försiktigt i början, snart ivrigare. Det gäller att inte trycka för hårt på sprejburken då blir det kladdigt. Svårt tycker någon, lätt säger andra. Fantasilandskapet som växer fram i klara färger kommer pryda väggarna i matsalen tillsammans med övriga klassers bilder.

— De kommer att bli jättecoolt, säger Zecira Musovic.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post