Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

På Råå är det kvinnorna som styr utelivet

Helsingborg
Toppdelad
Nöjessvängen i Helsingborg styrs av män. Utom på Råå. Här ägs åtta av tio restauranger och kaféer av kvinnor - bra många fler än i resten av landet, där vart fjärde företag ägs av en kvinna. Konkurrens och sena kvällar hindrade inte Heléne Thörnqvist och Jessica Mårtensson från att starta eget.
Nöjessvängen i Helsingborg styrs...
Våga satsa! Det är Jessica Mårtenssons...
Jessica Mårtensson driver Trivas...
Heléne Thörnqvist tipsar nyföretagare...
Heléne Thörnqvist driver Råå Wärdshus...

På kvinnodagen skrev vi om att nöjesvärlden i Helsingborg toppas av män. 13 av de 15 största krogarna, klubbarna och nöjesställena i Helsingborg leds eller ägs av män.

Men på Råå ser situationen annorlunda ut. Här är istället kvinnorna i majoritet. Hela åtta av tio restauranger och kaféer ägs helt eller delvis av kvinnor.

Annons:

Heléne Thörnqvist har precis slagit sig ned att äta kalops efter lunchpasset på Råå Wärdshus. Vit bordsduk. Vitt marsljus från havet. Och vita skjortor på kockarna som sitter bredvid henne.

Förra veckan gick det svettigare till, när två beställningar med femtio respektive nittio personer var inbokade, en timme efter varandra.

– Ibland tänker jag att fan, nu ger jag upp. Nu orkar jag inte längre. Men så går jag hem och sover ett par timmar och nästa dag tänker jag igen att jag älskar det här jobbet. Eller jobb, det är mer ett sätt att leva.

För Heléne Thörnqvist började livsstilen för 17 år sedan, när hon och hennes syster öppnade en glassbar vid Mariakyrkan i Helsingborg.

Därefter drev hon hotell i Kvinnaböske med sin son Marcus Olivestedt. Efter sju år byttes korna och lammen ut till hav och hamn.

– Jag läste er artikel om restaurangbranschen och visst är den mansdominerad, utan tvekan. Men jag är väldigt glad att ha mina män omkring mig, säger Heléne Thörnqvist och nickar glatt mot personalen.

I nästa mening säger hon att det är komiskt att många gäster inte ser henne som chef när hon svarar i telefon eller tar emot bokningar.

– Kan jag få tala med chefen frågar de och så blir de tysta när jag säger: javisst, hon är här.

Varför tror du att så många kvinnor driver restauranger på Råå?

– Vet inte, jag har inte reflekterat över det.

Skiljer sig ditt ledarskap gentemot en mans tror du?

– Jag har aldrig varit fixerad vid att framhäva mig som chef. Ledarskap måste finnas förstås, man måste vara där för sin personal, men man behöver inte fronta med det. Jag städar och diskar och gör det som behövs.

Ett stenkast bort ligger familjeföretaget Trivas på Råå. Jessica Mårtensson ansvarar över restaurangen medan systern och mamman, Linda och Eva Schröder, driver spa.

Jessica Mårtensson fick sin företagsidé när hon läste service management. När huset på Rååvägen blev till salu bestämde hon och hennes mamma sig för att satsa.

– Vi gick från bank till bank för att få lån, och till slut gick det. Först nu efter åtta år har vi haft råd med personal så att man kan vara ledig ibland, säger Jessica Mårtensson.

Varför tror du att så många kvinnor driver restauranger på Råå?

– Jag har vuxit upp här men aldrig tänkt på det tidigare. Kanske är det lättare att våga starta företag på en liten ort.

Jessica Mårtensson tycker att krogbranschen är manlig och förklarar:

– Män som chefer pekar kanske med hela handen, medan vi kvinnor ofta har en mjukare framtoning och diskuterar mer. Och så många sena kvällar på det. Själv ville jag vara hemma så mycket som möjligt när barnen var små.

Trivas på Råå

Ägare: Jessica Mårtensson och Eva Schröder

Anställda: 14

Öppet året om.

Råå Wärdshus

Ägare: Heléne Thörnqvist och Marcus Olivestedt

Anställda: 4 (lågsäsong)

Öppet året om.

Tillväxtverket stödjer kvinnors företagande

Region Skåne har avsatt 4,8 miljoner kronor i riktat stöd till kvinnors företagande i länet i år. Pengarna är en del av regeringens programsatsning som har pågått sedan 2007 och ska fortsätta under 2010.

Tillväxtverket tar fram statistik, hjälper till med affärsutveckling och mentorskap, håller seminarier om ägarskifte, stödjer studenter som vill starta företag vid sidan om studierna och förmedlar affärsänglar som går in med kapital och stöttar kvinnors företag. Dessutom har de 880 ambassadörer över hela landet som agerar förebilder.

Vem driver vad?

Elinor på Råå, Elisabet Nilsson.

Café och smörgåsboden, Inger Wallertoft.

Graffiti café, Hanna Alihosseini.

Nanny's Asiatiska Skafferi, Elisabeth Tan.

Råå delicatess och smörgåsbutik, Catharina Fritzdorf.

Råå Wärdshus, Heléne Thörnqvist.

Trivas på Råå, Jessica Mårtensson och Eva Schröder.

Stinas hamnkrog och catering, Christina Svensson.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat
Vart tredje företag startas av en kvinna

Vart tredje företag startas av en kvinna

Männen äger i nöjessvängen

Männen äger i nöjessvängen

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post