Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Skolbarn lever farligt när bussväg blev bilväg

Ödåkra
Toppdelad
Det blev mycket rörigare framför Gläntanskolan när bussvägen öppnades för biltrafik. Nu befarar skolan och de boende att trafiken ska öka ytterligare med smitvägar till Väla och med utbyggnad av bostäder.
Det blev rörigt och trafikfarligt...
Fredrik Björklund, ordförande...

Linjebussen tvärbromsar så det tjuter i däcken när två killar på cyklar kommer farande rakt ut på Plutogatan från en skymd gång- och cykelväg.

Strax ovanför på Saturnusgatan väjer hastigt en lastbil för tre barn som i en korsning tvingats ut i gatan för att det saknas trottoarer.

Annons:

Och på Merkuriusgatan framför skolan och förskolan blandas bussar, bilar och barn i en salig röra.

Barnen på Gläntanskolan i Ödåkra lever farligt och här kan ett snedsteg eller en fel rattrörelse få ödesdigra konsekvenser.

– Det här är inte klokt! Kommunen talar om rätten till säker skolväg, men vad är det här? Vi ser dagligen incidenter och det är ett under att det inte hänt någon allvarlig olycka i rusningen på morgonen och eftermiddagen, säger Fredrik Björklund, ordförande i samfällighetsföreningen Ravinen på Merkuriusgatan i Ödåkra.

Många föräldrar tvingas följa sina barn till skolan trots att den bara ligger något hundratal meter bort.

– Det är 30 kilometer på den gamla bussgatan men bara ett fåtal följer trafikreglerna. Vem tusan vågar släppa sin pojke eller flicka när bilarna kör zick-zack mellan barnen, säger Petra Winblad, som länge kämpat för säkrare trafik i området.

På Gläntanskolan har den trafikfarliga miljön länge varit ett hett diskussionsämne i föräldragrupper och i skoledningen.

– Vi har rapporterat trafikfällor till kommunen men inget har hänt. Vi är mycket oroliga för barnen, säger Ingegerd Persson, rektor på Gläntanskolan.

Linda Malmros i en föräldragrupp är rädd för skolvägen.

– Här försöker man lära sina barn trafikvett och så kommer man ut i ett eldorado där bilar och bussar kör så det ryker på gator utan trottoarer och övergångsställen. Här gäller det att hålla hårt i barnet, säger hon.

Trafiken vid skolan ökade drastiskt när bussgatan öppnades för biltrafik.

– Det var som att trycka på en knapp. Bilarna ökade samtidigt som man inte gjorde några som helst vägförbättringar. Nu har vi dessutom fått smittrafik till Väla, säger Olle Ivö, ordförande och talesman för åtta bostadsrättsföreningar i området runt skolan.

För tryggare trafik kräver nu föräldraföreningarna och bostadsrättsföreningarna med stöd av skolan sänkt hastighet på gatorna runt skolan, trafikhinder, övergångsställen och rejäla gång- och cykelbanor.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat

Fler skolor med problem

”Elever har fått peka ut otrygga platser”

Säkrare trafik men först nästa sommar

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post