Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Slagord mot Gaddafi ekade över GA-torget

HELSINGBORG
Toppdelad

"Befria Libyen!" Slagorden ekade över GA-torget under fredagskvällen. Ett 80-tal demonstranter hade samlats för att delta i en demonstration mot Gaddafis regim.

Den rödgrönsvarta flaggan symboliserar...
Kvinnor och män, vuxna och barn. Hela...
Kvinnor och män, vuxna och barn. Hela...
Den rödgrönsvarta flaggan symboliserar...
Mitt under demonstrationen fick...
För 16-åringarna Nariman Jihad och...

Det höjdes plakat med bilder av människor som fallit offer för våldet i Libyen och överkorsade Gaddafi-porträtt. Och flaggor vajade i den iskalla vinden – men inte Libyens officiella, den helgröna, utan den rödgrönsvarta som symboliserar oppositionen.

Arabiska kulturföreningen stod bakom arrangemanget. Föreningens Talaat Ahmad var en av initiativtagarna.

Annons:

– Det finns inte så många libyska familjer i Helsingborg. Jag känner bara till tre. Och de ska verkligen känna vårt stöd, sa han.

Kallelsen till demonstrationen skickades ut i en hast till 30-40 personer via sms och facebook. Och sedan spred sig budskapet.

– Det har kommit många fler än vi har kontaktat, konstaterade Talaat Ahmad.

Demonstrationen drog igång klockan 17. Framåt 18-tiden hade uppskattningsvis ett 80-tal personer anslutit sig. Libyern Hamdi Kashar var en av dessa. För honom kändes demonstrationen nästan som ett slags terapi.

– Det känns bättre i hjärtat att gå ut och säga sin mening än att bara sitta still. Att vara här i dag är det minsta jag kan göra för de som kämpar i mitt hemland, sa han.

Dag och natt följer han nyhetsrapporteringen för att se få veta som händer i hans hemstad som ligger fem mil från Tripoli. Det är en av de städer där striderna mellan regimanhängare och demonstranter rasar som värst just nu.

– I går blev 23 personer dödade. Min kompis var en av dem. En annan kompis ligger på sjukhus. Han har blivit skjuten och jag vet inte hur det är med honom, sa Hamdi Kashar, som även kunde berätta att hans fem bröder demonstrerar i skift:

– De vill vara med i kampen, men vill inte lämna våra föräldrar ensamma. Så två av dem är alltid hemma medan de tre andra är ute på gatorna. Sedan byts de av.

I utkanten av folkskaran stod 16-åringarna Hoda Abdullahi och Nariman Jihad. Ingen av dem har rötter i Libyen, men båda tycker ändå att det är självklart att delta i demonstrationer för det man tror på.

– Mina föräldrar följer nyheterna hela tiden. Det har de gjort ända sedan demonstrationerna i Tunisien startade. Jag tycker det gäller att visa demonstranterna att det finns människor runt om i världen som stödjer dem, sa Hoda Abdullahi.

Ibtesam Elfaghi, som vi även skrev om i tisdagens tidning, var inne på samma linje.

– Jag pratade med min syster i Benghazi i kväll och berättade att jag skulle ut och demonstrera i Helsingborg. Det blev hon väldigt glad över, sa hon.

Salem Ali kom till Sverige från Libyen för fem månader sedan. De strider som brutit ut senaste veckan kom inte som någon överraskning för honom. Själv tror han att Gaddafis regim kommer att falla mycket snart, men han är kritisk till världssamfundets agerande, framför allt USA:s.

– USA har känt till alla övergrepp från Gaddafi men har inte gjort vad de kunnat. Libyerna är ett fredligt folk som bara vill ha fred. Själv kände jag en enorm skillnad när jag kom till Sverige. Här behandlas jag som en människa, sa han.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post