Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Sommarjobb även för yngre barn

Helsingborg
Toppdelad

Även barn mellan 13 och 15 år kan få kommunala sommarjobb i år. På halvtid. Det är en ny satsning för barn i utsatta områden, som ska gälla även under de andra loven.

Som vanligt blir det drygt 700 kommunala jobb för skolungdomar från 16–20 år.

– Förra året sökte vi och fick en särskild statlig satsning, så det blev 925 jobb. Men det var bara i fjol. I år är vi tillbaka på den nivå vi hållit i flera år, säger utvecklingsnämndens ordförande Christian Orsing (M).

Annons:

Nytt och mer permanent är däremot den "arbetsförberedande insats" för yngre, som flera förvaltningar i kommunen samarbetar om. Bland annat Helsingborgshem och det privata fastighetsbolaget Akelius är med i den arbetsgrupp som ska utveckla idén.

Målet är att få med fler som vill vara med och samarbeta för att ge unga människor lättare jobb och därmed en kontakt med arbetslivet. Som till exempel föreningar.

– Allt är fortfarande i sin linda, men det kommer att bli verklighet i sommar. Och det blir riktat till områden med utanförskap, som till exempel Planteringen, Ödåkra, Adolfsberg och Drottninghög.

Det handlar om 150–200 jobb på halvtid ute i områdena. Jobben ska även finnas under skolåret, för dem som vill jobba på höstlov, jullov och/eller påsklov.

– Halvtiden på sommaren gör att barn kan kombinera den med sommarskolan om de går där, påpekar Christian Orsing.

Jobben kan handla om att göra fint i grönområden och städa i fastigheterna.

Men det kan också vara mer ovanliga uppgifter, som att ordna disko eller en allmän städdag i sitt eget eller någon annans område. För att på det sättet också bygga broar mellan olika områden som barnen rör sig i.

De äldre ungdomar som kommer från familjer där föräldrarna får förlita sig på bidrag ska också i år få en ökad chans till sommarjobb. I fjol gick 200 av de 925 jobben till dem.

– Om föräldrarna inte har kontakt med arbetslivet, är det speciellt viktigt att hjälpa barnen. Men de måste ju söka som alla andra. På samma sätt tar vi hänsyn till ungdomar med funktionsnedsättning, så de också får en möjlighet att sommarjobba.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat
Unga vill ha tuffare jobbansökningar

Unga vill ha tuffare jobbansökningar

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post