Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Inventering av rutiner vid hotfulla situationer

Helsingborg
Toppdelad
Hot- och våldssituationer är ett problem på bibliotek och fritidsgårdar i bland annat Helsingborg. Nu genomför Arbetsmiljöverket en inspektion för att öka personaltryggheten på arbetsplatserna.

Personal på offentliga platser som bibliotek och fritidsgårdar jobbar emellanåt i ett tufft klimat med hotfulla händelser på arbetsplatsen. Det kan handla om ungdomsgäng eller enskilda personer som dyker upp och stör verksamheten.

Mot den bakgrunden genomför Arbetsmiljöverket nu inspektioner av flera arbetsplatser i kommunen. Inspektionerna ingår i projekt Säkert Skåne med syfte att bidra till tryggare arbetsplatser i länet. Den här månaden besöker Arbetsmiljöverket samtliga bibliotek, fritidsgårdar och i viss mån även badanläggningar i Helsingborg.

Annons:

Under besöken ska personalen bland annat få vägledning och tips på hur de bör agera för att avstyra hotfulla situationer. Det handlar också om ökade kunskaper om personalens rättigheter och skyldigheter i ett sådant läge.

– Får jag ta tag i personen och hur gör jag om personen gör motstånd? Det gäller att ha en sådan tankekedja klar för sig och då blir förhoppningsvis situationen lättare att hantera för personalen säger arbetsmiljöinspektör Stefan Hult.

Enligt Arbetsmiljöverket är det känt att det förekommer otrevliga incidenter på flera kommunala arbetsplatser i Helsingborg, bland annat där ungdomar brukar samlas.

– Vi vet av erfarenhet att det händer saker på fritidsgårdar och bibliotek i Helsingborg som är påfrestande för personalen. Om man då är väl förberedd så leder det till att man blir tryggare i sin yrkesroll, säger Stefan Hult.

Är situationen värre i Helsingborg jämfört med andra håll i landet?

– Nej, det vill jag inte påstå, problemet är förekommande i hela landet. Tittar man på statistiken så sticker inte Helsingborg ut i mängden. Å andra sidan är det svårt att säga exakt hur det ser ut för alla incidenter rapporteras inte, säger Stefan Hult.

Inför Arbetsmiljöverkets planerade besök har skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg fått i uppgift att bland annat redovisa hur kommunen generellt sett bedriver sitt arbetsmiljöarbete. Kommunen ska även redogöra sina befintliga rutiner för att förebygga våld och hot på arbetsplatser.

På fackförbundet Kommunal, med flera medlemmar som jobbar på fritidsgårdar, välkomnar man Arbetsmiljöverkets koll av personalrutiner.

– Det behövs i all verksamhet där man riskerar att utsättas för hot och våld, säger Ulf Eliasson, huvudskyddsombudsman för Kommunal i Helsingborg.

Ulf Eliasson kan dock inte ge exempel på kända incidenter som inträffat på fritidsgårdar i Helsingborg. Han menar att facket sällan får rapporter om hot och våld på fritidsgårdar och pekar i stället på den allmänna hotbilden som finns bland flera yrkesgrupper.

– Ena dagen får en busschaufför på nöten, nästa dag drabbas en tågvärd eller en undersköterska, säger Ulf Eliasson.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post