Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Företag har svårt att överleva första åren

Helsingborg
Toppdelad
Nästan hälften av alla Helsingborgsföretag som gick i konkurs förra året levde i max fem år. 25-årige Johan Huhle är en av flera företagare som det tidigt tog stopp för.
Företag har svårt att överleva första åren
Johan Huhle var transportföretagare i tre år innan bolaget gick i konkurs förra året. I dag har han timanställning på maskinuthyrningsföretaget Cramo i Helsingborg. "Det är rätt så skönt att vara anställd, men hittar man en grej som känns rätt så kan jag tänka mig att hoppa på företagandet igen", säger han.BILD: Sonny Thoresen HD/NST
...

Livet som nyföretagare blir inte alltid så långt. I fjol gick totalt 126 företag, med säte eller adress i Helsingborg, i konkurs. Tidningens undersökning visar att 45 procent av dessa företag inte överlevde sin femårsdag.

Den statliga myndigheten Tillväxtanalys uppger att siffran för Helsingborgsföretagen är på ungefär samma nivå som i övriga landet. Samtidigt anses svenska företags överlevnadsgrad totalt sett ha förbättrats jämfört med 1990-talet.

Annons:

Tidningen har varit i kontakt med ett tiotal personer bakom de olika Helsingborgsföretagen som konkursade 2011. Av dessa har de flesta inte brytt sig om att söka starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Få av företagen har inte heller vänt sig till någon näringslivsorganisation för vägledning inför själva starten.

– Det handlar om en brist på helhetssyn, en slags kan-själv-attityd, säger Yvonne Fogelström, verkställande ledamot i Nyföretagarcentrum Skåne Nordväst.

Hon anser också att det är en större andel män som väljer att köra på sin egen linje, vilket hon tycker speglas i de företag som klarar sig i längden.

– Kvinnor är generellt sett lite försiktigare, man kan säga att de sköter sina företag lika varsamt som sin hushållsekonomi. De tar först reda på om företaget har intäkter som räcker för att överleva, säger Yvonne Fogelström.

En annan gemensam nämnare för flertalet konkursade företag är dålig förberedelse: de har underskattat den tid det tar att få stabilitet i företaget och inte haft koll på hur mycket pengar som krävs för att hålla ut och få snurr på verksamheten.

– 90 procent av de personer jag träffar behöver mer kunskap om hur den ekonomiska biten fungerar i ett företag. Det kan ta cirka tre år och i flera fall upp till fem år för att få lönsamhet i ett nystartat företag, säger Yvonne Fogelström.

I konkursade aktiebolag förlorar firmatecknaren det satsade aktiekapitalet och eventuellt intjänade pengar i bolaget. Men företagaren kan också dra på sig skulder om denne har tagit personliga checkkrediter och lån. Och i vissa fall kan företrädare för aktiebolaget även bli betalningsansvariga för företagets skulder. Till exempel om företrädaren medvetet har struntat i att betala skatter och sociala avgifter.

Men den ekonomiska risken är större i enskilda firmor där företrädaren får ta hela smällen själv.

Yvonne Fogelström förklarar att många nyföretagare bland annat har bristande kunskaper om hur preliminärskattebetalningar hänger ihop med inbetalningen av slutskatten. Här är det inte ovanligt att företagaren snabbt gör av med sina intjänade pengar och därmed riskerar att stå med skägget i brevlådan när det ska göras en fyllnadsbetalning av skatt nästa år.

– Det är väldigt viktigt att i förhand bygga goda relationer med myndigheter som till exempel Skatteverket, som många gånger kan hjälpa till om det uppstår bekymmer. Har man inte kontroll på helheten så riskerar man att köra in i väggen, säger Yvonne Fogelström.

Är det för lätt att starta företag i dag?

– Det vore kanske inte fel med någon form av obligatoriskt test innan man startar företag. Men samtidigt handlar det om människor, och var går gränsen för överförmynderi?

Fakta Nystartade företag i Helsingborg

År Aktiebolag Enskild firma Handelsbolag Kommanditbolag Totalt

2007 531 348 90 19 988

2008 491 390 89 21 991

2009 365 367 92 27 851

2010 553 375 101 13 1042

2011 664 324 83 11 1082

Källa: Bolagsverket

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat
"Första miljonskulden aldrig svår att dra på sig"

"Första miljonskulden aldrig svår att dra på sig"

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post