Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tre Kronor anlände med miljöfrågor i centrum

Helsingborg
Toppdelad
Briggen Tre Kronor af Stockholm med fokus på miljöfrågor och en hållbar utveckling i regionen har lagt till i Helsingborg för en handfull sommar-kryssningar i Sundet. Ung som gammal lockades till tisdagens premiärtur som genomfördes i perfekt seglarväder.
Syskonen Thyra och Elsa Larsson från...
Gästerna går ombord. Här kommer Jörgen...
Skeppare Ib Bergström ger gästerna...
Robin Eliasson gör Briggen Tre Kronor...
Briggen Tre Kronor hissar segel ute...
Olof Cerne är kock och...

Klockan slår två på tisdagseftermiddagen i Rådhustornet och ett 40-tal passagerare gör sig redo för den första av fem planerade seglingar i Sundet med den 35 meter långa briggen Tre Kronor af Stockholm.

Mitt på däcket står skeppare Ib Bergström:

Annons:

– Vi går ut med motor och hissar segel utanför piren. Vinden är bra och vi seglar norrut. De som vill vara med och sätta segel anmäler intresse till besättningsman. I övrigt önskas en god seglats, säger han.

Syskonen Thyra och Elsa Larsson från Kvistofta står vi relingen och håller pappa Jimmy hårt i hand.

– Det här ska bli spännande. Jag har inte åkt med en så här stor segelbåt förr, säger Thyra Larsson som för säkerhets skull tagit en tablett mot åksjuka.

– Bra om man blir sjösjuk, säger hon.

Jörgen och Pirjo Drewitz från Ängelholm finns också med ombord.

– Vi ser det här som en kul och annorlunda utflykt. Det är spännande med historiska skepp, säger de.

Roger Andersson myser och kramar varmt om sin flickvän Zara Erlandsson som han håller i handen. De är spända och lite nervösa.

– Det känns som man blir förflyttad till ett annat århundrade när man ser alla dessa master med segel. Nu får vi hoppas att det inte gungar för mycket under seglatsen, säger Zara Erlandsson och ler.

Alexandra Agholme från Stockholm kommer lätt springande på däck. Hon jobbar som volontär på fartyget.

– Ett härligt sommarjobb. Här får man i ett sammansvetsat gäng segla på havet i ett historiskt skepp. Vad mer kan man begära? frågar hon sig.

Tre Kronors premiärtur i sommar från Helsingörskajen i Helsingborg följs av många nyfikna på land.

– Intresset för skeppet är stort och vi har redan en hel del bokningar till kommande seglingar, säger Rolf Wigström, föreningen Briggen Tre Kronors ordförande.

Han är också guide för den utställning som handlar om miljöarbetet runt Östersjön och i Öresund som byggts upp på kajen.

– Briggen Tre Kronor ska ses som en ambassadör för Östersjöregionen med fokus på "hållbara hav". Vi pekar på enkla exempel på hur man kan arbeta för en hållbar utveckling med att undvika såväl gifter i båtfärg som giftiga tryck på t-shirts. Vi visar också hur skadliga ämnen i solskyddsmedel och skräp som slängs förstör naturen, säger Rolf Wigström.

Det är femte säsongen som Tre Kronor seglar.

Hon kom till Helsingborg på måndagskvällen efter sommarstopp i bland annat Västervik, Visby, Oskarshamn, Karlskrona, Ystad och Falsterbo.

Senare i höst väntar en internationell kryssning med planerade stopp utanför Helsingfors, i Tallin, Riga och Köpenhamn.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post