Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Klagomål på balkongrökning måste utredas igen

HELSINGBORG
Toppdelad
Miljöförvaltningen tvingas utreda ett klagomål på balkongrökning en gång till. Det blir resultatet nu när Mark- och miljööverdomstolen har bestämt att inte pröva ärendet.
Klagomål på balkongrökning måste utredas igen
BILD: Varfjell, Fredrik

Fallet handlar om en hyresgäst på Högaborg. Hon klagade på sina grannars balkongrökning då cigarettröken letade sig in i hennes lägenhet. Miljöförvaltningen besökte henne, men vid en tidpunkt då grannarna inte stod på balkongen och rökte. Inspektörerna gav kvinnan rådet att stänga friskluftsventilerna och avslutade ärendet.

Kvinnan överklagade till Mark- och miljödomstolen, som sågade miljönämndens handläggning av ärendet. De borde göra om inspektionen, med de rökande grannarna på plats på balkongen, ansåg domstolen. Miljönämnden accepterade emellertid inte domen utan överklagade till högsta instans: Mark- och miljööverdomstolen.

Annons:

I och med att överinstansen inte beviljar prövningstillstånd gäller den tidigare domen. Miljönämnden måste alltså öppna ärendet igen och göra om allting.

– En sådan här sak borde ha kunnat klaras upp på ett enkelt sätt på ett tidigt stadium. Det är förfärligt att myndigheter överklagar varandras beslut och att domstolar ska behöva syssla med sånt här. Det kostar ju skattepengar, säger den klagande hyresgästen till HD.

Är du beredd att ta emot miljöinspektörerna en gång till nu då?

– Ja, jag måste ju göra det.

Johanna Ersberg, som är jurist på miljöförvaltningen, svarar så här varför nämnden överklagade:

– Vi ska vara opartiska. Vi kan därför inte ställa oss på någons sida. De utredningar som vi kräver måste vara rimliga för alla parter. Dessutom tyckte vi att Mark- och miljödomstolens krav på vad som skulle inkluderas i utredningen inte var rimliga. Domstolen tyckte att grannarna skulle stå på sin balkong och röka när vi har där, men det har vi ingen möjlighet att tvinga grannarna till.

Hon beklagar att överdomstolen inte prövade målet, för det behövs vägledning. Klagomål på rökning är svårutredda fall där ord står mot ord.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat
Snaran dras åt kring rökarna

Snaran dras åt kring rökarna

Dom om balkongrökning överklagas

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post