Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

120 hyresrätter tar form på Gustavslund

HELSINGBORG
Toppdelad
Skanska bygger 80 hyreslägenheter i punkthus och Helsingborgshem 38 i radhus på Gustavslund. Om allt går som tänkt sätts spaden i jorden redan i slutet av året.
Skanskas fyra hyreshus med vardera...
Så här föreslås en del...

Utbyggnaden av den andra etappen på nya Gustavslund tar snart rejäl fart. Just nu dras ledningar och gator anläggs, ett arbete som avslutas i december.

Nyligen fick Skanska bygglov för de första 37 av de 70 villor med äganderätt som företaget planerar i området. Avsikten är att det ska bli byggstart i november.

Annons:

Samtidigt är både Skanska och Helsingborgshem på gång med hyresrätter vilket saknats på Gustavslund. Skanska ska bygga 80 lägenheter i fyra punkthus, två i fem våningar och två i sex, och Helsingborgshem 38 radhus i två plan fördelade på tio huskroppar. Byggloven väntas bli klara i oktober.

Som HD berättade i somras tänker nu även Skanska göra en storsatsning på hyresrätter genom nya Skanska hyresbostäder. Det allra första projektet i landet med 29 lägenheter genomförs i Rydebäck. Bygglovet godkändes i augusti och enligt den aktuella tidsplanen sätter man i gång den 1 november.

De 80 lägenheterna på Gustavslund ska utformas som tvåor, treor och fyror på 54-83 kvadratmeter. Skanska siktar på byggstart före årsskiftet och inflyttning med start sommaren 2014.

Tanken är att husen ska få ljusa tegelfasader. För ritningarna svarar arkitektkontoret Aloco i Karlskrona.

– Ett tiotal intresserade har redan hört av sig. Vi räknar med att lägenheterna kommer att efterfrågas av bland andra lite äldre personer som bor i närheten och vill sälja sina villor och få ett bekvämt boende. Men vi tror också på barnfamiljer, säger områdeschef Ola Freij på Skanska hyresbostäder.

Han hoppas att byggena i Rydebäck och Gustavslund bara är början i Helsingborg. Men han är fortfarande förtegen om kommande projekt och hur många hyresrätter företaget planerar om året i Sverige.

Även Helsingborgshem riktar in sig på att börja bygga före nyår och inflyttning kan då ske under våren 2014. Alla 38 lägenheterna blir fyror på 98 kvadratmeter. Samtliga får en uteplats och ungefär hälften också en stor balkong på framsidan.

– Vår främsta målgrupp är barnfamiljer. Vi vet att radhus är omtyckta och det här är en populär lägenhetsstorlek, säger projektledaren Emma Järund.

Helsingborgshems hus föreslås få fasader i ett brunaktigt tegel som kan föra tankarna till det klassiska Helsingborgsteglet. Ritningarna har signerats av Wahlström & Steijner arkitekter i Göteborg som tidigare utformat radhus för företaget på Raus vång samt i Mariastaden och östra Laröd. Tilläggas kan att Helsingborgshem redan visat intresse för att bygga mer på Gustavslund.

Hyrorna är ännu inte fastställda i vare sig Skanskas eller Helsingborgshems aktuella nybyggen. Men de väntas hamna på samma nivå som i annan nyproduktion.

270 bostäder

Den andra etappen i utbyggnaden av nya Gustavslund omfattar totalt 270 bostäder. Förutom Skanska och Helsingborgshem är det meningen att HSB ska bli byggherre på den här delen.

HSB ska uppföra cirka 30 radhus intill den stora dagvattendamm som anläggs längst i norr mot Gustavslunds gård. Därtill kommer ett 20-tal byggrätter som ännu inte är fördelade och 41 tomter för fribyggare varav 13 för radhus. Dessutom ingår byggrätter för till exempel en förskola och en butik.

Det har varit många turer kring nya Gustavslund och överklaganden till regeringen har skett flera gånger. Den första delen med 58 bostäder är nu klar. Den tredje och sista utbyggnadsetappen ut till Österleden väntas innehålla bland annat cirka 240 bostäder och för den pågår planarbetet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post