Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Annars kommer jag och biter dig i foten"

Helsingborg
Toppdelad
Får en läkare skriva vad som helst i ett brev till en patient? En överläkare inom psykiatrin i Helsingborg avslutade ett rutinbrev till en patient med ett skämt. Nu är läkaren anmäld till Patientnämnden.

Henrik som bor i Helsingborg har haft kontakter med vuxenpsykiatrin sedan slutet av 1990-talet. Sedan dess har Henrik haft regelbunden kontakt med läkaren Ulf Straube, som i dag är överläkare inom vuxenpsykiatrin.

– Vi har kommit bra överens under åren. Jag har aldrig tyckt att han har varit kränkande mot mig tidigare, säger Henrik som inte vill framträda med sitt efternamn på grund av att hans arbetskamrater inte känner till hans sjukdomsbakgrund.

Annons:

Men i förra veckan fick Henrik ett brev som ändrade hans uppfattning om läkaren.

I det korta brevet, som i övrigt var formellt formulerat, uppmanades Henrik att gå till Provtagningscentralen för att lämna blodprov, något han hade glömt bort. Brevet, som var undertecknat av Ulf Straube, avslutades med meningen, citat, "Annars kommer jag och biter dig i foten".

– Jag kände mig väldigt kränkt. Visst har jag varit slarvig och inte hunnit lämna in proverna i tid, men jag tycker inte en läkare ska uttrycka sig så. Som patient är man i ett underläge.

Henrik bestämde sig för att anmäla läkaren till Patientnämnden.

– Jag tycker det är allvarligt att läkaren tror att han kan skriva vad som helst till mig. Det han skrev får mig att känna mig liten och värdelös.

Henrik tycker att en läkare inom psykiatrin har ett särskilt ansvar för hur han eller hon uttrycker sig.

– Som patient kämpar man många gånger för att hålla sig uppe. Det räcker med väldigt lite för att man ska plockas ner. Skämta kan man kanske göra i ett personligt möte om båda är med på det. För mig finns det inget som är roligt med den här meningen, säger Henrik.

Bemötandefrågor är allvarliga. Det säger Viktoria Hoff, jurist på Socialstyrelsen som reagerar när hon hör formuleringen.

– Det är en fråga för Patientnämnden att titta närmare på, men det låter väldigt märkligt. Det är ingen lyckad formulering. Läkaren får vara beredd på att förklara sig. Kontakten mellan läkare och patient ska vara korrekt.

Läkaren Ulf Straube blir mycket förvånad när vi ringer och berättar att han blivit anmäld till Patientnämnden.

– Det var menat som ett skämt, det tycker jag framgår av sammanhanget. Vi har alltid stått på god fot med varandra.

Tycker du att du som läkare ska kunna uttrycka dig så här ledigt och skämtsamt i ett patientbrev?

– Ja, till dem där jag inte har någon anledning att misstänka att de kan missförstå det. Jag hade lika gärna kunnat skriva att "nu får du skärpa dig och ta det där provet". Men visst, det var en olycklig formulering.

Vad tänker du göra?

– Patientnämnden får handlägga som de vill. Jag får väl ringa upp honom och försöka reda ut det här. Jag har svårt att tänka mig att han kan uppfatta det som ett seriöst hot, att jag skulle bita honom i foten.

Du är ju läkare inom psykiatrin. Kan det finnas en extra känslighet hos de patienterna?

– Naturligtvis är det så. Jag har ett flertal patienter som är väldigt lättkränkta och många som är kontinuerligt paranoida. Då skulle jag absolut inte använda en sådan formulering.

I ett förhållande mellan läkare och patient, kan det inte vara en skillnad vad man säger i ett personligt möte och hur man uttrycker sig i ett brev?

– Det beror på vad man skriver. I ett intyg får man vara väldigt noga, men är det ett påminnelsebrev om att någon slarvat med rutinprov så är det inte så laddat.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat

"Allvarligt när en patient uppfattar att den blivit illa behandlad"

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post