Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

StayFriends – svåra att lämna

Helsingborg
Toppdelad
Nyfikenhet på gamla klasskompisar kan stå dig dyrt. Det fick Lars Schön från Helsingborg erfara när han registrerade sig på sajten "StayFriends", där man kan leta upp gamla skolkamrater.
StayFriends – svåra att lämna
Lars Schön från Helsingborg är en av många som fått en överraskande faktura från sajten StayFriends. "Det känns olustigt, men jag har fått mig en rejäl läxa", säger han.BILD: Elin Jonsson HD/NST
...

Det började som en trevlig grej, Lars Schön blev tipsad av en kompis om en community på nätet, där man kunde hitta gamla kompisar och titta på klassfoton.

– Jag tyckte det lät kul och registrerade mig eftersom det var gratis. Men efter ett tag såg jag att det inte var något för mig och slutade att logga in och raderade mejlen som kom från StayFriends.

Annons:

Detta var för fem, sex år sedan, och för några dagar sedan kom helt plötsligt ett inbetalningskort med posten, StayFriends ville ha 290 kronor plus påminnelseavgift för ett "förlängt Guldmedlemskap".

– Men jag aldrig tecknat mig för ett guldmedlemskap, säger Lars Schön, och fortsätter:

– Kanske var det dåligt av mig att inte vara mer uppmärksam på hur de skriver sina avtal, men jag litade tydligen alltför mycket på dem.

Sedan fakturan med hot om inkasso kom har Lars Schön försökt få kontakt med StayFriends, både per mejl och per telefon, för att kunna reda ut frågan om guldmedlemskapet.

– Jag har försökt ringa, men de säger bara att de inte kan ta mitt samtal. Sedan mejlade jag deras kundtjänst att jag aldrig beställt något ytterligare medlemskap och att jag ville avsluta mitt konto omedelbart. Efter det började det att strömma in mejl om automatisk förlängning.

I ett av mejlen som Lars Schön fått från StayFriends kundtjänst visas en skärmdump på det formulär man måste fylla i för att bli guldmedlem, men han känner inte igen det.

– Nej, jag har inte fyllt i att få bli guldmedlem.

När man kollar upp StayFriends på nätet så är det många kunder som varit med om samma sak som Lars Schön. Det finns otaliga diskussionstrådar om hur folk fått fakturor och känt sig tvingade att betala för att inte få en betalningsanmärkning.

– Många skriver att de inte kunnat gå ur förrän de har betalat. Det tycker jag är ren utpressning. Jag undrar verkligen om företag har rätt att göra så att du blir tvingad in i medlemskap? Då kan alla företag skriva in detta i avtal med finstilt text och tjänar grova pengar.

Kommer du betala?

– Jag ska fråga konsumentrådgivningen, tycker de att det är det bästa gör jag det. Jag vill ju inte hamna hos kronofgogden.

Fakta Så bestrider du en faktura

Meddela företaget, gärna skriftligt, att du inte tänker betala. Signera inte med din namnteckning, oseriösa företag kan kopiera och förfalska dokument med den. Spara en kopia.

Om du får en påminnelse på den första fakturan behöver du inte skriva ett nytt brev. Det är tillräckligt att invända mot det första betalningskravet.

Om du inte har beställt en produkt är du inte skyldig att betala bara för att ett inkassobolag kräver dig på pengar. Många inkassobolag undersöker inte om kravet är korrekt förrän en konsument bestrider det. Det är upp till företaget som kräver dig på pengar att bevisa att du är skyldig att betala.

Du riskerar inte en betalningsanmärkning bara för att du bestrider ett krav från ett inkassobolag. Om företaget väljer att gå hela vägen till Kronofogden och du får ett så kallat betalningsföreläggande, är det först när Kronofogden meddelat ett utslag som en betalningsanmärkning kan bli aktuell. Om du inte svarar på betalningsföreläggandet leder det i sin tur till ett utslag som kan jämföras med en dom. Bestrid alla krav som du inte anser att du ska betala.

Källa: Konsumentverket

Fakta StayFriends

StayFriends är en så kallad community, där man kan söka efter gamla skolkamrater och få information om klassträffar. Enligt information på hemsidan har man 2 100 000 medlemmar och 60 000 skolfoton på sajten.

En del av informationen är gratis, men för att kunna skicka meddelanden till klasskompisar och kunna titta på gamla skolfoton måste man betala.

Enligt StayFriends kommer information om priser upp när man klickar på exempelvis ett klassfoto.

Guldmedlemskap förlängs per automatik enligt StayFriends villkor.

Bakom StayFriends står ett bolag som heter Klassträffen Sweden AB. Det ägs av en tysk koncern med adress i Berlin.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Relaterat

"Man måste aktivt ansöka om medlemskap"

StayFriends anmält 35 gånger

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post