Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Personalen har landat efter stor flyttkarusell

Åbrädden blev startskottet för en omfattande personalomflyttning inom den kommunala äldrevården.

När det blev dags att söka personal till nya vårdbooendet på Råå valde vård- och omsorgsförvaltningen att röra om rejält i grytan.

Annons:

I höstas ledigförklarades samtliga tjänster på Kungshult, som ska byggas om och Fregatten, som senare ska avvecklas. Men också Jordbodalen och Romares stiftelse drogs in i personalomflyttningen, trots att de inte berörs av yttre förändringar.

Cirka 400 anställda fick söka sina jobb på nytt eller önska sig någon annan tjänst. I praktiken blev det långt fler som drog med i flyttkarusellen. För tjänsterna kunde också sökas av anställda på andra håll i organisationen.

Facket var kritiskt. Särskilt till att dra in Jordbodalen och Romares stiftelse.

– Vi har medlemmar som har mått dåligt av det här. Man förlorar arbetskamrater och får kanske inte den placering man själv har valt, säger Kommunals ombudsman Martin Sjösten som inledde förhandlingarna med arbetsgivaren.

Den 1 mars blev den nya organisationen klar.

– Målsättningen är att de boende skulle få glädje av personalgrupper som jobbar bättre tillsammans och att det vitaliserar vården, säger Stellan Holm, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Politikerna har ställt krav på större utbud av aktiviteter och att de gamlas personliga behov ska tillgodoses bättre. Det kan betyda ändrat arbetssätt på vårdboendena och ändrade arbetstider.

– Om det blev som vi tänkt får vi utvärdera efter ett år

Ansökningarna visar att det nya Åbrädden var attraktivt. Det fanns 127 förstahandssökande till 70 tjänster inom vården och tre i köket.

49 ansökningar kom från personal på andra vårdboenden eller i hemvården.

Fackets bedömning är att de flesta har hittat sin roll i den nya organisationen. Enligt uppgifter från förvaltningen är det 14 anställda som ännu inte har placerats. De kommer att erbjudas vakanta tjänster.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post