Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Idéer får slå rot på trädgårdsfesten

Helsingborg
Toppdelad
På årets trädgårdsfest är fest, kunskap och inspiration ledorden. Genom att lyssna in besökarna har arrangörerna skapat spännande miljöer där idéer och kunskap kan frodas.
Lena Bülow hade sin egen favorit...
Frida Svensson tog sig från...
Aladdins Matta, gjord av 5 000 fair...
Trogna Sofierobesökaren Inga-Britt...
Många spännande idéer för trädgården...
Gustav VI Adolf bjuder till bords...

Blomstertavlan Aladdins Matta ligger i blickfånget direkt när besökarna kommer in genom entrén. Väldoftande rosor har fästs för hand i en imponerande skapelse draperad över trappan till slottet.

– Det ligger ju lite symbolik i att det är en persisk matta. Persiska rosor har ju i tusentals år varit de blommor som man gjort parfym på, berättar Christina Högardh-Ihr, som gjort konstverket.

Annons:

Det är ett både lekfullt och respektingivande verk, fyra dagar har det tagit att fästa de 5 000 blommorna. Och lekfullheten går igen i mycket av det som möter oss i den anrika slottsparken. Allt från tomma vinflaskor till halva bilar har använts för att skapa spännande inspirationsställen.

– Vi tog ett nytt grepp i år. I stället för att bara följa i gamla fotspår så valde vi att försöka lyssna in vad besökarna vill ha. Därefter har vi tagit fasta på ledorden fest, inspiration och kunskap, berättar Marie Calvén Kull, projektledare för Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero.

En av de som låter sig inspireras är Frida Svensson från Hässleholm. Hon har varit här något år tidigare men kommit tillbaka för att få uppslag till sin egen trädgård och kanske köpa några perenner.

– Man får ju många idéer när man går och tittar. Sen får man se vad som går att genomföra när man kommer hem. Kul att se hur de bygger upp olika rabatter och vad de gör med smidesgrejor. Det är ju saker som man själv kanske kört till tippen, säger Frida Svensson.

I kunskapsrummet kan de som vill ställa frågor om, och även i viss mån själv prova på, en mängd olika saker med anknytning till trädgårdsanläggning och odling. Här finns experter på till exempel betonggjutning, orkidéer, biodling och mycket annat.

Eller så kan man förstås göra som Inga-Britt Svensson. Bara ta det lugnt framför scenen och lyssna på till exempel de korta föreläsningar som hålls av utställare och författare. Just nu är det dock prisutdelning på gång.

– Jag älskar Sofiero! Är det inte underbart här? Jag har varit här i alla år med hela min familj. Jag tröttnar aldrig, säger hon.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post