Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Lärare i skolbänken på lovet

Helsingborg
Toppdelad
Under höstlovet genomförs den hittills största utbildningsinsatsen för lärare i Helsingborg. Över tusen pedagoger lär sig använda mer it i undervisningen.
Undervisningen kan bli både roligare...
Annelie Medoc och Annika Henryson...
Rektorerna Mattias Carlsson och...
Karin Ollinen, it-strateg på Skol- och...

Den digitala utvecklingen går snabbt och ställer stora krav på skolan att hänga med i utvecklingen. Det visade vi i en serie reportage i HD i början av året. Där kunde vi också berätta om skillnader mellan skolor i stan, både vad gäller tillgången till datorer och kompetens hos lärarna.

I år har extra skattepengar satsats på skolan och en särskild satsning utlovades på digital utrustning och fortbildning av lärarna.

Annons:

Vad har hänt sedan dess?

– Vi har gjort inköp, framförallt av lärplattor, och även förändrat arbetssätt i skolorna. Men den största satsningen pågår här just nu, säger Skol- och fritidsförvaltningen it-strateg Karin Ollinen och guidar oss runt i Filbornaskolan.

Medan skolbarnen njuter sin ledighet sitter en del av deras lärare i klassrummen med datorer och ipads framför sig. Utbildning sker på olika nivåer, till exempel hur man använder smartboard, kommer igång med ipad eller hur man använder digitala lärprogram, flippar klassrum och redigerar film.

– Drygt tusen pedagoger deltar och varvar praktiska workshops med inspirerande föredrag om hur man kan använda it i undervisningen, säger Karin Ollinen.

Zara Brantberg Almberg från Ättekullaskolan och Britt-Mari Fagertun från Rydebäcksskolan sitter böjda över en tredimensionell ritning över ett hus som de har gjort på datorskärmen. Nu ska de möblera det.

Lärarna i skolbänken kan tänka sig att använda programmet i flera olika ämnen som bild, slöjd, matte och teknik. Man kan till exempel räkna ut hur mycket färg som behövs för att måla huset och vad det skulle kosta.

– Det är ett roligt program som kan fånga elevernas intresse eftersom man snabbt ser resultatet. Man kan driva sin egen process utan att behöva rita och sudda, säger Zara Brantberg Almberg.

På skolorna i Helsingborg finns det lärare som vågat modernisera undervisningen med digitala hjälpmedel. De föreläser nu inför intresserade kollegor som också vill prova. Något som för övrigt håller kostnaden för utbildningssatsningen på en låg nivå.

– Vi måste använda oss av elevernas vardag och möta dem där de är. Vi kan inte förbereda studenter för morgondagens arbetsmarknad med gårdagens verktyg, säger Karin Ollinen.

Att använda sociala medier i undervisningen kan vara en väg, blogga en annan. Lärarna får tips om resurser på nätet, program som kan användas i språkundervisning, flippade klassrum, geocaching....

– Genom egna goda exempel kan vi inspirera varandra och dela med oss av våra erfarenheter, säger Karin Ollinen.

Vad resultatet blir av den stora utbildningssatsningen är rektorernas ansvar. Lise-Lotte Johansson, rektor på Högastensskolan, är positiv till mer it-baserad undervisning:

– Skolan blir mer tillgänglig för eleverna på fritiden genom de digitala verktyg som finns. Det inspirerar eleverna och gör dem mer kreativa. Flippat klassrum är något som jag absolut vill prova.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Helsingborg
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post