Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dricksvattnet kloreras i Höganäs

HÖGANÄS
Toppdelad
Sedan i måndags kloreras allt dricksvatten i Höganäs kommun. Efter att ett par prover visat på otjänligt vatten har man fått ta till den här åtgärden. Vattnet har dock aldrig varit farligt att dricka.

För någon vecka sedan började vattenprover visa på otjänligt dricksvatten vid flera mätplatser. Det rörde sig om en för hög halt E. coli-, och koliforma bakterier. Om E. coli påträffas är det troligt att vattnet förorenats med avföring från människa eller något annat varmblodigt djur. Koliforma bakterier förekommer oftast i jord och vatten, men kan också komma från avföring.

Enligt VA-chef Fredrik Arthursson rör det sig inte om så stora mängder att det fanns någon risk för att bli sjuk.

Annons:

– Då ska man ha otur och mycket nedsatt immunförsvar, säger han.

Eftersom proverna med otjänligt vatten togs på sådana platser där det är mycket osannolikt att det ska finnas bakterier togs proverna om. Men även de visade på bakterier i dricksvattnet.

– Vi började med att undersöka om det var något fel vid provtagningen eller om det blivit fel med analysen. Men vi fick samma svar en gång till, säger Fredrik Arthursson.

Det senaste resultatet kom sent i söndags och direkt på måndagen påbörjades en låg dos av klorering. Nu är nya prover tagna, men vad de visar kommer först i början på nästa vecka.

– Det är mycket märkligt, säger Fredrik Arthursson med tanke på att de otjänliga proverna hittades i början på systemet.

Vanligast är att bakterier dyker upp längre ut i ledningarna och därför togs också prov långt ut, dels i Svanshall dels i Mölle. Men där var proverna godkända liksom i Viken där vattnet kommer in via en stor ledning. Däremot fanns det bakterier vid vattenreservoaren i Höganäs och på Hulta.

Höganäs kommun slutade klorera sitt dricksvatten för cirka ett år sedan efter påtryckningar och målsättningen att ha så lite kemiska tillsättningar som möjligt. Och det har gått bra hittills.

– Vi var de enda i Sydvatten som klorerade och kommunerna runt oss undrade varför vi gjorde det, säger Fredrik Arthursson.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Höganäs
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post