Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Euron blir gångbar valuta i Höganäs

HÖGANÄS
Toppdelad
Höganäs blir eurostad. Den 1 januari 2009 införs euron som parallellvaluta i Höganäs vid sidan om den svenska kronan. Köpmännen är med och kommer att skylta med dubbla prislappar.
Euron blir gångbar valuta i Höganäs
Snart handlar du enkelt med euro i Höganäs.BILD: SCANPIX

Nyheten om att Höganäs kommer att marknadsföra sig som "eurostaden" presenterades av kommunalrådet Péter Kovács (m) vid fredagens stadshuslunch för företagare.

— Det blir dubbla prislappar i affärerna och bankerna kommer att hantera euro i sina kassor. Förhoppningsvis blir det även euro i bankomater och minutenapparater. Höganäs ligger på kontinenten och vi vill ta det här steget närmare Europa, förklarade han.

Annons:

Köpstaden Höganäs, med ett 70-tal näringsidkare och butiker som medlemmar, är med på noterna, liksom bankerna.

Péter Kovács känner bara till en annan svensk kommun som har gått så här långt med euron, och det är gränsstaden Haparanda.

— Och mig veterligen blir Höganäs först i södra Sverige, säger han.

Han tänker sig att det här är positivt för svenskar som har varit utomlands och har överblivna euro, som de då kan handla för i vilken affär som helst. Men det är också en service för utländska turister.

— Spontanköpen kan öka när priserna anges i känd valuta.

Och så ska det givetvis marknadsföras ordentligt.

— Jag ser framför mig skyltar om Eurostaden Höganäs vid kommungränsen. Det sätter Höganäs på kartan, säger Péter Kovács.

Handlarna hoppas förstås på mer försäljning.

— Det här är bra marknadsföring för Höganäs som helhet, och för handlarna i synnerhet, säger Köpstadens ordförande Christer Köhler.

Annons:
Annons:
Relaterat
Euronäs = "You're an ass"

Euronäs = "You're an ass"

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post