Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Höganäs letar hem till flyktingbarn

HÖGANÄS
Toppdelad
Socialdemokraterna vill veta hur kommunledningen ställer sig till flyktingmottagningen. Kommunalrådet Péter Kovács (M) kan tänka sig "ett par - tre" ensamma flyktingbarn till Höganäs.

Det är fullmäktigeledamoten Bengt Silfverstrand (S) som väcker frågan i fullmäktige om vad Höganäs gör för de ensamkommande flyktingbarnen. Bakgrunden är bland annat de senaste dagarnas debatt kring hur den moderata kommunledningen i Vellinge agerat efter att Malmö stad placerat ett antal barn i Hököpinge.

"Låt oss slippa förknippas med den kommun i Skåne, Vellinge, som gett egoismen och främlingsfientligheten ytterligare ett fult ansikte", skriver Bengt Silfverstrand i sin interpellation som lämnades in på torsdagen.

Annons:

Socialdemokraten refererar också till en HD-artikel nyligen där det redovisades att socialnämnden ännu inte har bestämt sig om Höganäs ska ta emot fler flyktingar framöver.

"Höganäs har en blänkande fasad (...) men kommunens framgångskoncept har en betänklig slagsida. Alla tycks inte vara välkomna hit", skriver Bengt Silfverstrand.

Han vill att kommunledningen nu svarar på om Höganäs är beredd att teckna nytt flyktingavtal med Migrationsverket och om kommunen går med på att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Kommunalrådet Péter Kovács (M) tar helt avstånd från sin motsvarighet i Vellinge, Lars-Ingvar Ljungmans (M) inställning.

— Vi har ett solidariskt ansvar att ta emot ensamkommande flyktingbarn som regering och riksdag bestämt. Då måste vi i nästa led ställa upp, säger Péter Kovács.

Men hur många ensamkommande flyktingbarn som kan beredas plats i Höganäs är oklart.

— Jag kan tänka mig ett par-tre. Vi letar med ljus och lykta efter möjliga familjehem och i andra hand kan det bli fråga om att köpa platser på befintliga hem, säger Péter Kovács.

När det gäller flyktingmottagningen generellt så ska kommunen inom snar framtid träffa Migrationsverket för att diskutera ett nytt flyktingavtal.

— Vi är bland annat inte nöjda med den nya avtalstexten som säger att vi ska ta emot flyktingar under oändlig tid. Vi vill inte ingå i avtal som gäller i all evighet utan vi vill ha dem så att det går att följa upp, säger Péter Kovács.

Alla under 18 år är barn

Enligt artikel ett i FN:s barnkonvention är varje människa under 18 år barn.

"I denna konvention avses med barn varje människa under 18 år, om inte barnet blir myndigt tidigare enligt den lag som gäller barnet."

Här kan du läsa hela konventionen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Höganäs
Relaterat
Vellingebor för transitboende

Vellingebor för transitboende

Skånemoderater står bakom Ljungman

Skånemoderater står bakom Ljungman

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post