Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fågelintresse ledde till ny butik

HÖGANÄS
Toppdelad
Fågelskådning både när och fjärran kommer att bli en del av programmet när Höganäs nya resebutik öppnar. Förutom att skicka ut folk i världen har ägarna även planer på att locka världen till Höganäs.
Nyblivna resebyråägarna Lars Göte...
Nyblivna resebyråägarna Lars Göte...

Både Jan Lindström och Lars Göte Nilsson är höganäsare och bekanta ansikten i bygden. Nu slår de sina påsar ihop och öppnar resebyrå på Köpmansgatan. Jan Lindström är bekant med branschen som han har jobbat i under 25 år, bland annat som delägare i en resebyrå i Helsingborg. Mer nytt är det för Lars Göte Nilsson som efter lika många år lämnade tryckeribranschen med försäljningen av sitt företag Mediagården för drygt ett år sedan. Många känner honom också som frontfigur i Höganäsbandet ”Stenen kryper”, men att han har varit intresserad av fåglar sedan han var tio år är kanske inte allmänt känt.

– På den tiden fick man gömma kikaren i fickan, då blev man hånad för att vara fågelskådare. Nu är det mycket vanligare, det finns ett stort intresse för fåglar, säger han.

Annons:

Fågel-, natur- och såklart reseintresset förde de två tillsammans för några år sedan:

– Jag åkte mycket till Asien då och köpte mina resor av Jan, säger Lars Göte Nilsson. För tre år sedan satte vi ihop en fågelskådarresa till Mallorca tillsammans och det var så tanken kom.

I den egna resebutiken kommer de att satsa just på särskilda temaresor för olika grupper. Jan Lindström har lång erfarenhet av bland annat golfresor och kommer att bygga vidare på det i olika kombinationer. Fågelskådning och naturupplevelser blir ett annat tema. Det blir just en sådan resa som blir byråns första och trots att man inte öppnat än så är den redan fullbokad.

– Det blir en resa till nordöstra Spanien, till Saragossa och till Pyrenéerna.

Under rundresan på tio dagar ska deltagarna bland annat bo på ett fågelskådningscentrum i spanska Pyrenéerna där man kan få se lammgamar tillreda sin måltid i bergen. Gamar äter som bekant as, men lammgamarna väntar inte på att det tilltänkta bytet dör på egen hand.

– Nej, först skrämmer de djuren genom att flyga över dem, så att de ramlar ner på klipporna. Sedan drar de ur benen ur djuren, flyger iväg högt med benen och släpper dem så att de knäcks. Gamarna är ute efter benmärgen.

En resa senare i år går till Mexico under en period då man kan få se en halv miljon rovfåglar passera, per dag. Några större strapatser kommer inte att krävas av deltagarna.

– De flyger i stort sett förbi över hotellet, säger Lars Göte.

Närproducerade resor kommer också att stå på programmet. Lars Göte har tidigare lett grupper på Kullaberg, bland annat för att titta på pilgrimsfalkarna, och för de golfintresserade så finns det en hel del att göra i Nordvästskåne.

I förlängningen tänker man även på turism i det omvända perspektivet.

– Att inte bara skicka ut folk i världen utan även locka hit dem, säger Jan Lindström. Det ska vi också jobba på.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Höganäs
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post