Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Brännskadad fick ingen ambulans

HÖGANÄS
Toppdelad
Nicklas Magnusson brände sig svårt på ena handen när frityrgrytan började brinna. Men när ambulansen kom fick han inte åka med utan tvingades ta sig till akuten på egen hand.
Det var när Nicklas Magnusson skulle...
Så här såg handen ut dagen efter...
Två veckor på brännskadeavdelning...
Eldkvasten slog rätt upp i fläkten när...

På kvällen den 8 september skulle Nicklas Magnusson och hans fru fixa pommes frites. En gryta med olja värmdes på spisen. Men det blev lite för varmt och det bar sig inte bättre än att oljan började brinna.

– Det slog upp eldkvast rätt i fläkten. Grytan måste ut från huset och jag bestämde mig för att bära iväg grytan, berättar Nicklas Magnusson.

Annons:

I grovköket tappade han taget om den brinnande grytan varpå den for i golvet så att hallmattan började brinna. Men Nicklas Magnusson kände aldrig hur den extremt heta oljan sköljde över hans högra hand.

Ett ögonblick senare såg handen helt annorlunda ut.

– Min fru Tanja blev alldeles vit. Allt skinnet från handryggen hängde liksom som i en påse i pekfingret.

Det blev naturligtvis ett samtal till SOS Alarm. Familjen ville få ut ambulans. Samtidigt sköljde Nicklas sin hand i ömsom kallt, ömsom ljummet vatten.

– Jag var helt full av adrenalin och chock. Jag kände egentligen inte att det gjorde ont.

Ambulansen dröjde 20–30 minuter. Men när vårdutbildad personal äntligen kom så trodde Nicklas Magnusson naturligtvis att han skulle få åka ambulans in till akuten.

– Jag fick några tabletter och så lindade de om handen. De undrade om jag hade en plastpåse. När jag tog fram en så lade de in handen i påsen, berättar Nicklas.

Efter viss diskussion blev kontentan att ambulanspersonalen inte tyckte att hans skada var akut. Istället fick han ta sig till akuten i Helsingborg för egen maskin, men att köra själv var inte att tänka på.

– Min fru var helt i chock och kunde inte köra. Som tur är bor min bror nära så han fick köra.

Nicklas Magnusson tar inte till några stora ord. Men tycker det är konstigt att han inte fick åka med ambulansen in till Helsingborgs lasarett. Speciellt sett i ljuset av att brännskadan var av tredje graden (den högsta). Han har fått tillbringa cirka två veckor på brännskadeavdelningen på Linköpings lasarett och fått ny hud från låret transplanterat.

– Jag är rätt stark när det gäller. Men frågan är när det egentligen är akut.

Han är fortfarande sjukskriven. Visserligen är han två timmar varje dag på sitt byggföretag. Men kan inte göra så mycket nytta. Handen är blålila och huden mycket skör. Minst lilla stöt och det blir problem.

– Jag är vänsterhänt, men jag kan inte spika ändå.

Flera han pratat med tycker att han ska anmäla den uteblivna ambulansfärden. Men det har han inte gjort.

– Jag vet inte riktig var jag ska anmäla det.

Han har fått veta att det kan ta fyra år innan handen får sin normala färg igen. Vilken funktion han kommer att ha i den är lite oklart.

– Läkarna har sagt att jag nog kan räkna med 80 procent kapacitet.

Snart är det två månader sen det ödesdigra friterandet. Och alldeles nyligen friterade man igen.

– Vi friterade i helgen. Men nu har vi köpt en riktig fritös med säkerhetsutrustning.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Höganäs
Relaterat

"Ambulanspersonalen gjorde rätt"

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post