Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Industrihistoria rivs för framtiden

KLIPPAN
Toppdelad
Byggnad B13 är numera ett minne blott – och en tegelhög. Rivningen av Läderfabriken är inledd och grävskoporna kommer att tugga sig fram, hus för hus, med ambitionen att vara klara i februari.
Ionel Ciobanu sorterar...
I det gamla kylrummet hittades oväntat...
Höjdrivaren ska snart ta itu med...
Massor av betong och tegel läggs...
Globax platschef Mårten Lindkvist...

Entreprenören Globax AB har just satt upp en banderoll med sin logotyp på Läderfabrikens fasad mot Djupadalsgatan. Sedan en månad tillbaka har de funnits på plats och förra veckan var det dags att börja riva. Först ut att falla för grävskopans käftar var byggnad B13, huset längst ner på området.

– Saneringen var klar i den byggnaden, vi tar en i taget. Det här är lite av ett prestigeprojekt för oss, en tuff utmaning, säger platschefen Mårten Lindkvist.

Annons:

I verkstaden pågår den invändiga saneringen för fullt, en man i heltäckande dräkt och andningsmask röjer i trapphuset.

– Först tar vi det grova, sedan dammsuger vi upp dammet som är förorenat, berättar Mårten Lindkvist.

Åtgärderna är många för att släppa ut så lite miljöfarliga ämnen som möjligt till omgivningen, minska buller och störningar för grannarna. Alla bilar kör exempelvis genom en hjultvätt, och tvätt gäller även alla skor och stövlar som trampat på området.

Beskrivningen av rivningens genomförande var en viktig del i anbudsförfarandet, säger kommunens projektledare Zara Isaksson.

– Det var därför Globax vann anbudet, att de hade lagt mycket arbete på det. Budgeten för hela projektet är fortfarande 33 miljoner kronor, men i det ligger inte bara Globax arbete.

Anbudssumman hamnade på 4,8 miljoner kronor, men kostnader tillkommer på vägen. Den gamla fabriken lär ruva på en och annan hemlighet.

– Det var en avvägning i undersökningsskedet hur mycket vi skulle gå på djupet, exempelvis på svårtillgängliga ställen, säger miljökontrollanten Anna Fjelkestam.

– Den största överraskningen hittills är att kylrummet var belagt med kork bakom putsen. Vi tog prover direkt men det innehöll inget som gör det till farligt avfall, säger Zara Isaksson.

Globax har för närvarande 7-8 man i arbete på området. Tegelhögen efter B13 ska inom kort förflyttas nästgårds och bli utfyllnadsmaterial i mejerisänkan.

– All tegel, betong och lättbetong hamnar där. Det är inte mycket vi bevarar, men gjutjärnsfönstren sparar vi, det finns stort intresse för dem, säger Mårten Lindkvist.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Klippan
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post