Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Röstånga marknad flyttar till Ljungbyhed

Ljungbyhed
Toppdelad
Allt talar för att Harry Franzén flyttar sin traditionella marknad från Röstånga till Herrevadskloster. Köpmannaföreningen i Ljungbyhed ser det som en dödsstöt för Gammelmarknaden.

I över 40 år har Harry Franzén arrangerat Röstånga marknad på mark ägd av Svalövs kommun. Men förhållandena har inte varit de bästa. Förra året var området rena lervällingen och flera knallar hotade med att överge marknaden.

Harry Franzén har haft återkommande gräl med kommunledningen i Svalöv om vem som bär ansvaret för att förbättra underlaget. Flera gånger har han hotat flytta arrangemanget. Den här gången verkar det vara allvar.

Annons:

– Det blir så. Svalövs kommun gör inget åt sin marknadsplats, det var katastrof förra året. Nu får det vara nock, säger han.

Platsen för marknaden blir nu Herrevadskloster. Harry Franzén uppger att klostrets ägare har sagt ja till att upplåta sin mark för arrangemanget den 27 till 29 juli. Där planeras nöjesfält, matvagnar och djurmarknad.

Kontakter har även tagits med Ljungbyhed Park, som avböjt att hysa arrangemanget. Bo Rosengren, ordförande i Ljungbyheds köpmannaförening, har haft flera samtal med Harry Franzén under våren. Ett tag diskuterades möjligheten att slå ihop föreningens Gammelmarknad med Röstånga marknad till ett nytt arrangemang. Men köpmannaföreningen avböjde.

– Det finns inte en människa här som vill samarbeta med honom. Min marknadskommitté har deklarerat att de avgått direkt om jag sagt ja, säger Bo Rosengren.

Nu hotar marknadsflytten slå undan benen på Gammelmarknaden som traditionsenligt är inplanerad tre veckor senare i Ljungbyheds centrum.

– Kör folk hit två gånger för att gå på en marknad? Det är tveksamt, säger Bo Rosengren.

Förberedelserna för Gammelmarknaden fortsätter tills vidare. De omkring 20 000 kronor som brukar bli överskottet är Köpmannaföreningens enda inkomstkälla och finansierar bland annat julskyltning och Blåkullekul.

– Det här kan bli dödsstöten för alltihop. Han kunde ha flyttat sin marknad i tid eller valt en annan plats, säger Bo Rosengren.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Klippan
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post