Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ett hästjobb med kända stamgäster i stallet

SVENSTORP
Toppdelad
Större gård, fler hästar, mer gäster. Anna Lewijns turridningsföretag har fått ett enormt uppsving det senaste året.
Anna Lewijn har arrangerat...
Linda Bengtzing, som tilldelats stoet...
"Det är sjukt roligt, hela...
Marika Willstedt har bytt häst denna...

Det mesta tycks kretsa kring Söderåsen dessa dagar, det har inte minst synts i tidningen. Företagsamheten här verkar vara på topp och Anna Lewijn med Söderåsens Turridning är ett exempel.

För ett och ett halvt år sedan flyttade hon, sambon och ett gäng Haflinger-hästar in på gården Lagetorp i Svenstorp. Från att i princip enbart ha erbjudit turridning på sitt förra ställa i Konga har verksamheten utvecklats i rasande fart.

Annons:

En lägenhet på logen har öppnat nya möjligheter, liksom en ridbana och ett gäststall.

– Vi har just haft ett treveckors ridläger med handikappade ungdomar och vi hoppas få i gång westernlektioner till hösten, säger Anna Lewijn.

I det dagliga har hon hjälp av några timanställda och ett par unga ideella krafter – och ett enormt stöd i traktens nätverk.

– Det finns en helt fantastisk företagsanda här, det händer hur mycket som helst! Som ensamföretagare har jag förut känt mig ensam ibland, men nu har jag draghjälpen, det är jättekul.

Anna Lewijn deltar bland annat i samarbeten som Destination Söderåsen och Leaderprojektet Mer än golf, vilket har öppnat upp för en breddad verksamhet och specialskräddade paketlösningar.

– Vi har också fått till en hästparkering i Skäralid som nationalparken har byggt åt oss, vi parkerar hästarna i fållan och går och äter i restaurangen.

Och kunderna hittar till Svenstorp.

– Det har gått uppåt hela tiden, jag vet inte om jag har haft tur. Men det ska bli väldigt spännande att se de närmaste åren, säger Anna Lewijn.

Marknadsföringen sker mun till mun och på nätet.

– Det gäller att ha bra hästar och guider, det är a och o.

Från maj till oktober är kalendern fulltecknad, oftast med två turer per dag, sju dagar i veckan.

– Jag har 14 hästar nu men bara nio när jag flyttade hit, de flyger på mig av någon anledning, skrattar Anna Lewijn.

Hon kollar telefonen, stamgästerna sedan fem år är på ingång. Wille Crafoord och hans Hovturné har tagit sig fram på stallets hästar sedan starten.

– Jag är en sån som säger "ja, absolut, det fixar jag" till allting. Wille ringde mig en mörk höstdag och frågade om en ridande turné på Österlen, men jag ville inte köra dit hästarna så jag sa Söderåsen. Sen glömde jag det, men så ringde han och sa "jag har bokat artister – hittar du några bra spelplatser"? berättar Anna Lewijn.

Wille Crafoords ger en snarlik version när turnégänget gjort sig hemmastadda med ryktborstar och träns i stallet.

– Jag var i Skåne och pratade med ett dussin "hästsituationer" från östkust till västkust, och det var samma svar överallt – omöjligt. Tills jag fick tag i Anna. Hon sa ja, kanske utan att tänka efter...

Han tycker Anna Lewijn är ett fullblodsproffs med känsla för att sätta rätt ryttare på rätt häst och ge dem lagom utmaningar.

– Man får aldrig känslan av att sitta på en "karusellhäst", vi får rida. Och hon har lika stor pli på oss artister som på sina hästar!

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Klippan
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post