Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Malvan tar ansvar när kommunen skär ned

LANDSKRONA
Toppdelad
Det började med sopplunch i Almborgen en gång i veckan. I dag erbjuder Malvan mer än gemenskap och mat. I takt med att kommunen skär ner inom missbruksvården har aktiviteterna hos frivilligorganisationen ökat.
Julbaket är en del av det normala...
"Alla kan komma snett och hamna i den...

Att den sociala utslagningen har ökat de senaste åren märks tydligt i en liten stad som Landskrona. Precis som i storstäderna finns det en hel del hemlösa i stan i dag. A-lagarna vid busskuren intill bolaget har blivit fler och består inte längre enbart av nedsupna äldre gubbar. Yngre männen och kvinnorna är lika representerade. Blandmissbrukarna lika vanliga som alkoholisterna. Utanförskapet är det de har gemensamt.

Och Malvan - som är deras fristad.

Hit är alla som står utanför det etablerade samhället välkomna fyra dagar i veckan. Oavsett vilket skick de är i.

— Alla behöver mat. Att känna sig mätt, kunna ta en dusch och ta på sig rena kläder är en förutsättning för att man ska kunna gå vidare, säger Maj-Gull Svahn.

Hon är en av de som arbetar på Malvan. Frivilligt. Precis som alla andra som engagerat sig i verksamheten. Sammanlagt runt 20 personer, tippar Maj-Gull. En del hjälper till mer andra mindre. Vissa är engagerade i den dagliga verksamheten och hjälper till vid matserveringen. Andra gör en insats genom att skänka kläder och pengar eller håller i loppisen som Malvan ordnar varje lördag.

— Fast vi behöver fler som engagerar sig.

Maj-Gull Svahn är en av de mer aktiva och jobbar på Malvan två dagar i veckan och är sekreterare i styrelsen.

— I bland frågar folk hur jag orkar och vågar jobba i den miljö. De kan inte förstå varför jag gör det.

Maj-Gull Svahn har aldrig sett på Malvan på det viset - aldrig tänkt så om de människor som kommer dit. Hon trivs bra och tycker att hon får mycket ut av sitt engagemang. Förutom att man som Malva känner att man gör nytta får man insikt i dagens samhälle - och en värld som man kanske inte stött på tidigare.

— De är människor som vem som helst. Alla kan komma snett och hamna i den situationen. Det förstod jag när en vän till min son kom hit. Det blev det tydligt på något vis, lite jobbigt. Jag kände att jag ville göra en punktinsats.

Då förstod Maj-Gull hur stort behovet av ett ställe som Malvan är.

— Särskilt när kommunen hela tiden sparar pengar och skär ner.

Hon ser flera skäl till att Malvan är ett så uppskattat ställe. I genomsnitt har man 150 gäster i veckan.

— Här bemöts alla på samma vis och med samma respekt. Alla är lika mycket värd, ingen bättre än någon annan.

Annons:

Omtanke och respekt för varandra genomsyrar verksamheten. För de som är engagerade gäller det dock att inte ta på sig för stort personligt ansvar. Då kan man själv gå under.

— Vissa dagar kan det kännas lite tungt. Som när vissa gäster kommer hit igen efter att ha haft ett uppehåll och inte missbrukat. Då tycker man att det är sorgligt och tragiskt, och man blir ledsen. Det tror jag gäller för alla malvor, säger Maj-Gull Svahn.

Och visst händer det att Malvanbesökare är mycket illa däran och/eller dör. I stället för att tänka på det för mycket, eller ta på sig skuld har malvorna gjort det till tradition att gå på begravningarna för de gäster som dör.

I de lägena tycker Maj-Gull att det kan kännas skönt att Malvans steg 2-verksamhet finns. Den är till för besökare som varit drogfria en tid och känner behov av att få aktivera sig. Att Maj-Gull kallar det steg 2 - är för att det är andra steget i Malvans rehabiliteringsplan.

En plan som vuxit fram ur verksamheten och utifrån de erfarenheter malvorna samlat på sig. Ett mycket mänskligt dokument som menar att man som första steg måste ha rätt till både mat och sovrum, för att ens kunna tänka på att man ska försöka bli nykter.

För att gå vidare till steg 2 måste man ha allt ovanstående och kräver dessutom total nykterhet. I gengäld kan Malvan erbjuda

några timmars sysselsättning, två dagar i veckan. Sammanlagt två aktivitetsgrupper är igång - den första startade för över ett år sedan. Deltagarna, både gamla och nya, håller sig drogfria.

— Vi har det riktigt roligt i grupperna. Där ser vi inga problem bara möjligheter. Vi bakar, går på teater eller bara fikar. De senaste gångerna har vi gjort julpynt och bakat, Ena gången bakar vi, berättar Maj-Gull Svahn.

Ketil Osbakk är med i gruppen och gör även en ideell insats.

— Det är bra att ha något att sysselsätta sig med några timmar, där man slipper folk som är packade. För det är lite jobbigt ibland när man kommer hit mitt på dan. De dagar jag känner så undviker jag att komma, säger Ketil Osbakk.

Men att avstå från att gå till Malvan helt vill varken han, Marie Håkansson eller Helena Ekberg. De tycker att Malvan är ett schysst ställe, där det finns gemenskap och där man alltid känner sig välkommen.

— I bland behöver man träffa andra och få umgås lite. Och då är det bra med gruppen.

Träffpunkten Oasen, som den äldsta av grupperna kallas, ägnar man sig åt så väl kulturella som fysiska och sociala aktiviteter.

— Grupperna har kommit till mycket därför att det inte finns något annat i kommunen. Det har dragits ner på allt, säger Maj-Gull Svahn och nämner Hörnan som ett sådant ställe.

Hörnan drevs av arbets-och socialnämnden fram till i höstas och var ett aktivitetshus för nyktra missbrukare som ville ha något att göra under några timmar och träffa andra. Tidigare i höstas stängdes verksamheten av besparingsskäl. Något alternativ har kommunen inte att erbjuda. Inte heller de som tvingas söka sig till akutboendet erbjuds sysselsättning. Dit kan man bara gå för att få sova och förutsätter att man är helt nykter. På morgonen åker man ut och får sedan klara sig bäst man vill hela dagen och fram till kvällen då man kan söka logi igen.

— Hur ska man då klara av att sluta missbruka egentligen, när man inte har någonstans att ta vägen, säger Maj-Gull Svahn.

På Malvan satsar man på att utöka verksamheten snarare än att minska och avveckla den. Där känner man tillit för gästerna och hoppas mycket på att de ska kunna rätta till sina liv. Och att de en dag ska hjälpa till i verksamheten.

Malvan kan också tänka sig samarbete med andra - kommunen liksom andra ideella organisationer. Problemet är att få vill samarbeta med Malvan eftersom de inte kräver total nykterhet.

Två av de yngre kvinnorna i Oasengruppen, Helena Ekberg och Marie Håkansson kan mycket väl tänka sig ett engagemang i föreningen. .

— Det hade varit skönt att kunna arbetspröva någonstans där man känner sig trygg, och därför skulle jag kunna tänka mig att vara här på Malvan. Jag skulle också gärna vara med och bygga upp ett nätverk med personer som fungerar som stöd för varandra. Någon slags mentorskap, det hade varit bra, säger Marie Håkansson.

Malvan

• är en frivilligorganisation som startades av Kerstin Sandholm tillsammans med en lokal krögare 1998.

• ligger i dag i Ventrafikens tidigare lokaler, där de är ganska trångbodda.

• bekostar större delen av verksamheten med pengar som man får in från framförallt loppmarknaden, som hålls på lördagar. En del kommer även in via medlemsavgifter, gåvor och sponsring.

• glädjs fortfarande åt BoIS och Landskrona Posten/HD:s insats - då 100 000 kronor skänktes till organisationen. Pengar man fick in genom att spelarnas tröjor auktionerades ut via tidningen.

• har runt 400 medlemmar men bara ett 20-tal som arbetar ideellt inom föreningen.

• har i genomsnitt 150 besökare i veckan, eller gäster som föreningen kallar dem.

• får lokalhyran betald av kommunen. För närvarande bekostar den även strömmen.

• ser möjligheter i stället för problem hos varje enskild individ. Anser att omtanke, mat, en säng att sova i och rena kläder är en rättighet och en förutsättning för att människor överhuvudtaget ska kunna börja fundera på att ta itu med sina missbruksproblem.

• i den dagliga verksamheten inte har något krav på drogfrihet - utan menar att även de människor behöver mat och en dusch och framförallt gemenskap.

• har i dagsläget inte något direkt samarbete med andra organisationer eller med socialförvaltningen. Det eftersom Malvan inte ställer krav på absolut drogfrihet.

• behöver fler frivilliga. Den som är intresserad av att engagera sig kan kontakta föreningen för att få veta mer.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post