Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Gärna BoIS igen för "Alex"

LANDSKRONA
Toppdelad
Alexander Farnerud är bara 22 år och har redan spelat 40-talet landskamper, och han är inne på sin andra proffsklubb i karriären. Men för Landskronakillen är BoIS klubben i hjärtat och han kan mycket väl tänka sig att avsluta karriären i randigt.
Gärna BoIS igen för "Alex"
Alexander Farnerud avslutar gärna sin karriär i Landskrona BoIS när proffsäventyret är över.BILD: ROLAND BENGTSSON

Redan som liten knatte, och han började träna fotboll som femåring, var Alexander Farnerud en speciell herre med egen vilja. Pappa Hans minns hur det kunde gå till på träningarna på Idrottsplatsen.

— Han hade alltid en egen boll med sig. Egentligen ville han helst slippa träna och bara spela match. Tröttnade han på träningen tog han helt sonika sin boll och gick, säger Hans Farnerud.

"Alex", liksom brodern Pontus föddes in i BoIS. Pontus försvann snabbt till proffslivet men "Alex" fick vara med om några fantastiska år innan han också hamnade i franska Strasbourg. Han debuterade som 16-åring i en cupmatch mot Mjällby. Som 17-åring fick han vara med om det fantastiska att bli tvåa i superettan och ta klivet upp i allsvenskan.

— De tre åren i A-laget var otroligt fina. Jag tror aldrig jag kommer att uppleva något som kan mäta sig med detta, säger "Alex" då vi når honom på telefon i Stuttgart. Vi hade en fantastisk kamratskap i laget och det gick så bra även för mig personligen.

Annons:

Med tanke på att "Alex" bara är i början på sin karriär är detta ord som värmer alla BoIS-anhängare. Han lär ju rimligtvis ha många minnesvärda matcher framför sig.

— Jo men detta var speciellt. Det spelar ingen roll hur gammal jag blir, jag glömmer det aldrig.

I superettan väntade alla på att den lovande unge Farnerudaren skulle få göra sitt första A-lagsmål. Men det kom aldrig men i den allsvenska debuten kom det. En debut som väl slår ut det mesta i en ung BoIS-ares liv.

"Alex" blev målskytt när BoIS krossade seriefavoriten HIF med 6-2 på Idrottsplatsen.

— Även om det var en fantastisk match kan jag inte bryta ur den från de tre åren i A-laget, säger han.

Nu hör det till saken att "Alex" är den mest meriterade BoIS-aren vad gäller antalet landskamper. Har har dock lite dålig koll på antalet i pojk- och juniorlandslaget. Men när det gäller U 21 och A-landslaget är han mer påläst.

— 37 U 21 och 5 A-landskamper. 14 mål i U 21 och ett i A-landslaget, säger han.

I BoIS blev det totalt 12 mål på tre säsonger bör tilläggas.

I dag är "Alex" tillbaka efter en lång skadeperiod. Men come back i Stuttgarts A-lag lär det inte bli förrän till helgen.

— Nej, läkaren ville jag skulle vänta första matchen nu på vårsäsongen. Men sedan hoppas jag vara med i truppen igen, säger han.

Trots att det lär ligga många framgångsrika proffsår framför "Alex" har han fortfarande BoIS kvar i hjärtat.

— Ja det spelar ingen roll var jag spelar. BoIS är klubben i mitt hjärta och jag kommer att flytta hem till Landskrona en dag. Jag utesluter heller inte att jag kanske kan avsluta mig fotbollskarriär i klubben jag en gång började. Landskrona BoIS, säger han.

För alla BoIS-supporters är detta förstås himmelska ord. Att åter få se denne unge hjälte i laget är mångas önskan i tider då de sportsliga framgångar inte duggar så tätt för randigt.

Alexander Farnerud

Född: 1 maj 1984

Matcher: 75

Mål: 12

Landskamper: 37 U 21, 5 A. Dessutom pojk- och juniorlandskamper.

Mål i landslaget: 14 i U21, 1 i A-landslaget.

Debut: 2001 i Svenska cupen mot Mjällby.

Debutmål i A-laget: I allsvenska premiärmatchen mot HIF 2002, 6-2-seger.

Proffskarriär: 2003 Strasbourg, 2005 Stuttgart.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post