Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Egen arena BoIS väg till framgång

LANDSKRONA
Toppdelad
Kommunen har inte pengar att satsa på att modernisera Landskrona Idrottsplats. Men Landskrona BoIS har inte kastat in handduken. Ett arenabolag kan bli en lyckad lösning säger sportchefen Mats Aronsson.
Hur löser Landskrona BoIS den framtida...
BoIs sportchef Mats Aronsson lockas...

Sportchef Mats Aronsson i Landskrona BoIS, har full förståelse för att kommunen inte kan kliva in med en massa miljoner och satsa på Landskrona Idrottsplats. En arena som i dag i princip används till 15 A-lagsmatcher i superettan.

— Nej det är inte möjligt att begära av kommunen att den ska bekosta en fotbollsklubbs elitsatsning. Därför har vi redan nu börjat titta på olika alternativ till en egen arena. Kanske ett nybygge. Till detta krävs det dock ett antal starka sponsorer. Men naturligtvis vill vi fortfarande att kommunen ska ha sin del i satsningen. Kanske genom att köpa namnet på arenan, säger Mats Aronsson.

I dag spelar Landskrona BoIS i superettan och parkerar på nedre halvan. Landskrona Idrottsplats är trots en ganska nybyggd ståplatslångsida och en ny bortasektion på kortsidan omodern och otidsenlig i elitfotbollen. Här finns inga faciliteter som lockar familjer och företag till arenan.

— Vi har inga pengar att satsa på Landskrona Idrottsplats. I tider då skola och omsorg är i stort behov av skattekronorna är det inga som helst problem för oss att prioritera bort Landskrona Idrottsplats, säger kommunalrådet Tutti Johansson Falk (m).

Torkild Strandberg (fp), även han kommunalråd, ser gärna att Landskrona BoIS på sikt tar över Landskrona idrottsplats. Eller kanske satsar på ett eget bygge.

— Jag skulle hälsa det med stor glädje. Om det handlar om ett övertagande av den idrottsplats vi har i dag måste det dock vara på villkor som gynnar båda parterna, säger han. Jag är dock mycket positiv till att föreningarna själva sköter sina anläggningar i den mån det går.

I dag ligger BoIS i superettan och har haft lite problem att rädda nytt kontrakt. Frågan är om det är aktuellt att snacka arenabygge nu?

— Det är nu det är rätt tid att göra det. Ett projekt av denna kalibern tar tid att genomföra och det finns ingen bättre tidpunkt att börja planera än nu, säger Mats Aronsson.

Sportchef Mats Aronsson har klivit in som sportchef i BoIS-organisationen med ett långt förflutet som försäljningschef på Trygg Hansa i Stockholm. Han har erfarenhet av hur storföretag arbetar och redan nu märks hans närvaro genom en rad förändringar till det positiva i BoIS.

— Vi snackar här två möjligheter. Dels att ta över befintlig arena, dels att bygga ny. Om vi tar över idrottsplatsen får vi finna oss i att den ligger lite offside. Utanför centrum och platser där folk rör sig, säger han.

Mats Aronsson tar Borås Arena som exempel.

— När Elfsborg beslöt sig för att satsa på ett eget arenabolag var man inget topplag i allsvenskan. Man knöt stora sponsorer till sig och inte minst så ligger arenan nästan sammanbyggd med ett stort köpcentrum. I dag är Elfsborg topplag i allsvenskan och spelar i Europa. Dessutom har man en god ekonomisk grund.

Mats Aronsson blir smått lyrisk när han kommer in på att bygga en helt ny arena. Det märks att detta alternativ ligger honom varmt om hjärtat.

— En ny arena innebär att man kan skräddarsy den efter de behov som finns. Dessutom kan man förhoppningsvis också placera den där den kan bli ordentligt utnyttjad.

Det kostar ett antal miljoner att bygga en helt ny arena. Det är inte direkt billigt att bygga om den befintliga heller. Frågan är hur Mats Aronsson ser hur det hela löses ekonomiskt?

— Det är viktigt att knyta upp några stora sponsorer. Nödvändigt är att man har ett, två eller kanske tre entreprenadföretag. Dessutom ytterligare något stort företag. Samtidigt är det viktigt att samarbetet med kommunen fungerar. Exempelvis om vi ska bygga nytt att vi kan få marken till överkomligt pris.

Men även i rent sponsringssyfte kan kommunen vara viktig menar Mats Aronsson.

— När Borås Arena skulle byggas var det meningen att den skulle heta Ellos rena. Men kommunen ansåg namnet så pass värdefullt att man köpte in sin sponsring i namnet. Liknande skulle kunna göras här i Landskrona.

— Vi är i början på denna processen nu och tittar på olika lösningar. Men helt klart är att en egen arena är nyckeln till att etablera sig i elitfotbollen framöver, säger Mats Aronsson.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post