Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Succé för privat villapatrullering i Landskrona

LANDSKRONA
Toppdelad
Initiativet till privat bevakning har välkomnats av många Landskronabor. Redan dagen efter mötet i stadshuset startade kvällsbevakningen av kvarteret längs Strandvägen och fler områden står på tur.

För en dryg vecka sedan berättade Landskrona Posten om Eva Karling och hur hon arbetade för att dra igång privat bevakning av villorna i hennes kvarter. Dagen efter att artikeln publicerades höll Eva Karling tillsammans med kommun och polis i ett informationsmöte i stadshuset. Intresset för privat bevakning visade sig vara stort.

– Ja stolarna räckte inte till. Det kom flera representanter från andra områden i staden, säger Eva Karling och berättar att hennes eget område började med den privata patrulleringen redan dagen efter mötet.

Annons:

Från Linds hamn och upp till Borstahusgumman är det nu 76 hushåll som har gått samman för att bekosta den inhyrda bevakningen. Även hushåll som befinner sig på motsatt sida av Strandvägen har visat intresse. Till dess att det har bildats en separat klubb för dem är de med och delar på den pågående bevakningen. Även ett tiotal villor som befinner sig norr om Borstahusgumman har signalerat att de är intresserade av bevakning och ska nu hyra in ett bevakningsföretag.

I Häljarp ska byalaget gå ut med information till sina medlemmar för att ta reda på om inhyrd bevakning kan vara något även för dem.

– Utskicket ska komma i brevlådorna innan jul. Vi vill se om det finns något intresse innan vi drar igång något, säger Johan Rietz, ordförande i Häljarp-Saxtorps byaförening.

Även kommunstrateg Annica Wågsäter säger sig vara nöjd med det informationsmöte som hölls i förra veckan.

– Det ställdes många bra frågor och de som närvarade visade ett intresse för de här frågorna, säger hon och berättar att hon i framtiden mycket väl kan tänka sig att hålla i fler möten för personer som är intresserade av att hyra bevakning.

På Götahus, som är ett av de företag som erbjuder bevakningstjänster till privatpersoner, säger man sig märka av en markant ökning av intresset för dess tjänster.

– De två senaste åren har efterfrågan på den här typen av bevakning ökat. Men vi har även märkt av en ökning enbart de senaste veckorna, säger André Varga på Götahus.

Exakt hur många villakvarter i Landskrona som har anlitat dem vill han inte uppge men det första uppdraget i Landskrona fick de redan för elva år sedan.

En av dem som var först i Sverige med att anlita privat bevakning är Hans Eric Nilsson som bor i kvarteret Svalan i gamla egna hem.

– Från början var det 14 hushåll som var med i satsningen och samtliga villor är fortfarande med, säger han.

Om brotten har minskat i området eller inte har han svårt att svara på men enligt Hans Eric Nilsson känns det tryggare.

– Reser vi till exempel bort på semester meddelar vi bevakningsföretaget och då håller det en extra koll på huset och ser så att alla fönster och dörrar är stängda, säger han.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post