Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

”I helvete att ni ska ha mina pengar”

LANDSKRONA
Toppdelad
Beväpnade med knivar försökte två 15-åringar och två 10-åringar råna Doris spel och tobak på Järnvägsgatan på måndagsförmiddagen. Men affärsinnehavaren Doris Carlberg tog fram ett basebollträ och jagade iväg de unga gärningsmännen.
”Så här långa grå knivar var...

De fyra pojkarna steg in på Doris spel och tobak vid 09.10-tiden på måndagen.

– Jag stod och förberedde en skylt ute i butiken när jag hörde hur dörren sparkades upp. Jag hann tänka: Vad är det för kund som gör så? Sen såg jag dem, berättar Doris Carlberg.

Annons:

Hon beskriver rånarna som unga. Två av dem ska ha varit runt 15 år. De två andra såg betydligt yngre ut, kanske så unga som 10 år. En av pojkarna ska ha haft en blå Adidasjacka, medan en annan var klädd i svart jacka.

– Alla hade kniv. Och de hade luvor för ansiktena. Men man såg ändå ganska mycket av ansiktena, säger Doris Carlberg.

Mest aktiv ska en av de äldre pojkarna ha varit. Den pojken ska ha varit lång och mycket smal.

– Han viftade med kniven upp och ner och ville ha pengar. Jag sa: ”Vadå för pengar. Jag har inga pengar, vad dillar du om.” Samtidigt började jag backa mot disken. Jag försökte ta de så lugnt som möjligt, säger Doris Carlberg.

Den mest aktive pojken fortsatte fråga efter pengar och sa att Doris skulle ge dem pengar från kassaskåpet. När Doris var bakom disken sa rånarna till henne att fylla plastpåsar som fanns bakom disken med pengar.

– Antagligen trodde de att jag var på väg att göra det när jag gick mot spelmaskinen. Men i stället tryckte jag på larmet. Samtidigt fick jag tag på mitt baseballträ under disken. Jag drämde det i disken och skrek: ”I helvete att ni ska ha mina pengar”. Då flydde de och jag sprang efter, berättar Doris Carlberg.

I hörnet Järnvägsgatan - Gröna Gång delade rånarna på sig.

– Då visste jag inte riktigt vem jag skulle följa efter. Men jag såg i alla fall att en av dem slängde en kniv, säger Doris Carlberg.

Kniven hittades av polisen. Det ska röra sig om en stor kökskniv. Den ska nu undersökas i jakt på teknisk bevisning, i första hand fingeravtryck.

En av tobaksbutikens stamkunder som såg Doris jaga rånarna tog upp jakten på dem och kunde lämna signalement till polisen. Flera polispatruller letade efter gärningsmännen i de centrala delarna av Landskrona. Bland annat spanade polisen runt några av skolorna i Landskrona.

Doris Carlberg tror att hon skulle känna igen den mest aktive rånaren.

– Det var han jag fokuserade på och trots maskeringen tror jag att jag skulle känna igen honom, säger hon.

Doris Carlberg berättar att hon väntat på att det skulle bli hennes tur att bli rånad.

– Det har jag gjort. Med tanke på alla rån som har varit. Jag har sagt till kunder att antingen blir jag så rädd att jag skiter på mig eller så blir jag arg. Och i dag blev jag jättearg, säger hon.

Doris är som många andra trött på de många rånen i Landskrona.

– Jag tror att den enda lösningen är att sänka gränsen för när man blir straffmyndig. Kan man råna så kan man ta ett riktigt straff. Annars får väl föräldrarna sitta av det, säger hon.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
  • Joakim Andersson
Relaterat

Väpnat rån mot spelbutik i Landskrona

Doris fick ge sig för rånarna

Doris fick ge sig för rånarna

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post