Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ingen har nappat på flyttprojekt

LANDSKRONA
Toppdelad
Sedan 2008 deltar Landskrona i ett statligt vidareflyttningsprojekt. Kommunen har fått 225 000 kronor för att uppmuntra flyktingar att bosätta sig i en annan kommun. Men hittills har inte en enda person nappat.

Flyktingar och deras anhöriga som slagit sig ner i kommuner där det redan finns många asylsökande i eget boende och många nyanlända, ska uppmuntras att söka sig till andra kommuner.

Det var avsikten med vidareflyttningsprojektet som regeringen drog igång 2008. Landskrona utsågs till en av 13 så kallade utflyttningskommuner.

Annons:

Men hittills har inte en endaste person flyttat från Landskrona genom projektet.

— Nej, vi har inte lyckats med det, säger Dorota Ates som arbetar som samordnare på Introduktionen.

Det är kommunerna som själva ska marknadsföra möjligheten till vidareflytt. Personer som är intresserade kan få hjälp med till exempel information och organiserade besöksresor. Enligt Dorota Ates upplyser man alla som kommer i kontakt med Introduktionen om projektet. Man berättar också om det på gruppmöten.

— Självklart skulle jag vilja att vi lyckats bättre, men jag tror inte att det beror på hur vi arbetat, säger hon.

Vad är anledningen då till att ingen nappat?

— De är individuella anledningar. Oftast gillar man staden. Man kanske har släktingar här, säger hon och fortsätter;

— I Landskrona finns också bättre tillgång till bostäder än i många av de andra utsedda utflyttningskommunerna.

Tanken är att flyktingarna ska erbjudas organiserad hjälp att flytta till kommuner där det är lättare att hitta bostäder och jobb. Drygt 70 kommuner har anmält intresse för att ta emot flyktingarna. Många av dem är Norrlandskommuner som har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar men som inte lyckats fylla alla platserna.

För 2009 fanns tre miljoner statliga kronor avsatta till projektet, pengar som framför allt var tänkta att gå till inflyttningskommunerna. Men även en del av utflyttningskommuner har fått bidrag, däribland Landskrona som tagit emot 225 000 kronor.

Pengarna har gått till en samordnartjänst och till att anordna studiebesök.

— Vi har varit i Piteå och studerat introduktionen där. Vi träffade handläggare och tittade på skolor, bland annat. Det var jag och en familj som var intresserad av att se hur det var att bo någon annanstans. Men det blev inget av det, säger Dorota Ates.

Enligt Annette Lindberg Mohlin, tillförordnad chef för vuxenförvaltningen i Landskrona, har inte alla pengarna använts ännu och det finns risk att de som är kvar brinner inne.

— Jag kan inte riktigt svara på det än, men jag hoppas att vi kan flytta över dem till detta år, säger hon.

Projektet ska hålla på till och med åtminstone år 2010.

Vad finns det för morot för att locka fler att flytta?

— Moroten är att det i inflyttningskommunerna finns arbete och bostad och möjlighet till bättre förhållanden. Man kan komma ur ett bidragsberoende och få arbete vilket ger mer pengar i plånboken.

Utflyttning och inflyttning

De 13 utflyttningskommuner i projektet är Botkyrka, Borlänge, Huddinge, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Helsingborg (endast 2008), Malmö, Landskrona, Göteborg, Örebro.

Bland inflyttningskommuner finns bland annat Piteå, Strängnäs, Malung, Götene, Laholm, Lidingö och Varberg.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
  • Elin Wrethov
Relaterat

Migrationsverket väntade större intresse

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post