Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Basketen blev en väg in i samhället

LANDSKRONA
Toppdelad
Han hade inte varit Landskronabo i mer än ett par dagar när han startade vad som skulle bli basketklubben Bosna. Ferid Lukacevic är veckans tisdagsgäst.
Genom åren har 700 ungdomar passerat...
Ferid Lukacevic kom till Landskrona...

Inte är det en vanlig basketklubb, inte. Det förstår man när man kliver in i lokalen på femte våning i Folkets hus. Här luktar kaffe, och folk spelar schack. Väggarna, de täcks inte av diplom eller basketaffischer – utan av fotografier från hjälpsändningar som Bosna basket har varit delaktiga i genom åren.

De flesta idrottsföreningar har nog med att samla ihop pengar till sin egen överlevnad.

Annons:

Bosna Basket och dess ordförande Ferid Lukacevic har även engagerat sig i fattigdomen i konfliktdrabbade länder.

Kläder, medicinsk utrustning, skolväskor och mycket annat har fyllt lastbilarna som har skickats företrädesvis till forna Jugoslavien. Han har även försökt hjälpa till på hemmaplan. En gång anordnade Ferid Lukacevic en studieresa till Bosnien för lärare från Landskronas skolor.

– Jag hoppades lärarnas förståelse för eleverna skulle öka om de fick uppleva den miljö som de vuxit upp i, säger han.

Men i grunden är Bosna alltså en basketklubb. Ferid Lukacevic spelade själv basket när han växte upp på 60-talet i Banja Luka, en stad av Malmös storlek.

– Bollsporter var populärt. Jag började med basket när jag var tolv år och höll på tills jag var 21. Jag tänkte att jag aldrig mer skulle börja, berättar han.

De två sönerna var en bidragande orsak till att han la av – han ville ägna sin fritid åt dem. 17 år senare var det samma söner som fick honom att börja igen, fast nu som tränare. Ferid Lukacevic kom med familjen till Landskrona på sin 38-årsdag, den 14 maj 1993.

– Genast tänkte jag att jag måste göra något för att inte mina barn skulle driva runt på gator och torg. De var 11 och 13, det är en känslig ålder. Om man inte kommer på rätt väg så svänger man till höger eller vänster, och det är inte förrän 15-16 år senare som man inser att man faktiskt gick fel.

Ferid frågade flyktingassistenten om det var möjligt att köpa in några bollar. Det gick bra. Några dagar senare var Bosna ett faktum – även om föreningen inte registrerades formellt förrän senare. Intresset bland killarna och tjejerna på flyktingförläggningen var stort. Snart kunde de, tack vare Ferids engagemang, möta lag från andra skånska flyktingförläggningar i turneringar.

För egen del tyckte Ferid att det mötet med allt som var nytt underlättades av att ha "en aktivitet i huvudet". Och han kände att han var bra på att organisera ungdomar.

– Jag hade inget jobb utan läste svenska på SFI, men på eftermiddagen var det inga lektioner. Utan basketen skulle jag bara ha rört mig mellan soffan och fåtöljen, säger han.

Den sociala dimensionen har alltid funnits i Bosna. I Ferid Lukacevics ögon är sport ett sätt att stärka ungdomar och få lära sig samarbeta med andra. Och basket lämpar sig ovanligt väl för det, tycker han.

– Basket är ett lagspel samtidigt som den individuella prestationen är viktig. Men du kan inte vinna om du inte samarbetar med alla, säger han.

Och ungefär så lyder även hans teori om hur man som invandrare ska bära sig åt för att komma in i det svenska samhället.

– Man kan inte bara sitta och vänta på att svenskarna ska öppna dörren för en, det funkar inte. I bosna har vi försökt att ta egna initiativ.

Samtidigt påpekar han att klubben genom åren inte har varit ett "invandrarlag". Där har också funnits gott om spelare med svensk bakgrund.

– Vi har varit öppna för alla och har haft synen att politik och sport inte hör ihop. När tidningar har skrivit om oss har de påpekat att i Bosna, där spelar bosnier och serber i samma lag.

Om Ferid Lukacevic ombeds prata om sig själv – förutom sitt engagemang i Bosna basket – blir det tyst.

– Jag gillar att göra saker för andra, säger han.

För två år sedan försökte han sluta att vara engagerad i klubben. Orsaken var sviktande hälsa. Ferid Lukacevic har problem med hjärtat, har haft tre infarkter och har blivit opererad flera gånger.

– Minsta lilla stress är dåligt för mig, säger han.

Men han saknade arbetet Till slut vek han sig för klubbmedlemmarnas vädjanden; han kom tillbaka som ordförande.

– Nu jobbar vi för att få fler medlemmar och öka verksamheten igen. Vi har haft en nedgång, men nu är vi åter på väg upp.

För några veckor sedan blev Ferid Lukacevic en av nio nominerade till den nationella utmärkelsen Årets eldsjäl 2010. Han tog sig inte till final i tävlingen, men om hans popularitet bland Bosnas medlemmar råder inga tvivel. Så här motiverade en medlem varför just Ferid var värd priset:

"Han är väldigt snäll, ödmjuk och god person som gör allt för att göra gott för alla. Vilket har kostat honom hälsan och ändå har han den drivkraften att fortsätta brinna för dessa frågor och föreningsliv."

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post