Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Surfare kartlägger fågelliv

Landskrona
Toppdelad
Saxåns mynning är ett av många populära ställen för kite- och vindsurfare. Nu ska länsstyrelsen ta reda på hur mycket de stör fågellivet, genom att anlita surfare.

Länsstyrelsen ska kartlägga hur mycket kite- och vindsurfare stör fågellivet på Skånes västkust. Saxåns utlopp är ett av tolv naturreservat som ingår i studien.

Det är Naturvårdsverket som gett länsstyrelsen pengar för att genomföra projektet.

Annons:

– Men det är ett eller två områden som i huvudsak kommer att väljas ut för studien, säger Per-Magnus Åhrén, chef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen.

Han kan i nuläget inte säga vilka områden det blir, arbetet med studien påbörjas i augusti och kommer främst att ske under nästa år.

Länsstyrelsen ska mäta på vilka avstånd som olika fågelgrupper störs av kite- och vindsurfare.

– Det är ett stort tryck, det finns ett ökat intresse för vind- och kitesurfing. Tyvärr sammanfaller detta intresse med de fågelrika och grunda havsområdena, där det finns många häckande fåglar.

Söder om Saxåns utlopp är ett populärt ställe för många kitesurfare. Under häckningsperioden mellan den 1 april till 31 juli är det förbjudet att vara närmre åns mynning än 100 meter.

– Vi behöver ha besked om det räcker eller inte, så att vi kan skydda de här värdena, säger Per-Magnus Åhrén.

Länsstyrelsen ska hyra in folk från vind- och kitesurfingföreningar, medan tjänstemännen observerar och mäter hur nära surfarna kan vara innan fåglarna sticker i väg.

– Många påstår att man ska vara på långa avstånd, vissa menar att de inte stör alls, Naturvårdsverket tycker att detta är intressant och sen kan man använda denna studie för liknande skydd på andra platser, säger Per-Magnus Åhrén.

Under april till juli är det häckningstid och då kommer länsstyrelsen inte att bedriva någon försöksverksamhet. De fåglar som berörs av studien är så kallade rastande fåglar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post