Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Övergivna katter ett ständigt problem

LANDSKRONA
Toppdelad
Pelle Svanslös är hittekatt. Han strök omkring på Sandvången i våras, av allt att döma övergiven. Han är ett unikum i så motto att han saknar svans, men i alla andra hänseenden är han allt för vanlig, konstaterar Djurskyddet i Landskrona.
Pelle Svanslös är hittekatt som söker...
"Folk måste lära sig att förstå att...
"Folk måste lära sig att förstå att...
Pelle Svanslös är hittekatt som söker...
"Jag förstår inte hur man bara kan...
Pelle Svanslös är hittekatt som söker...

Just nu letar Djurskyddet i Landskrona med ljus och lykta efter en lokal som lämpar sig för att hysa ett djurhem. För det behövs, i synnerhet när hösten kommer och säsongen för övergivna sommarkatter infinner sig på allvar.

– Vi gör allt vi kan för att upplysa människor, förklara att man inte bara kan skaffa sig ett djur, eller flera, och tro att de ska klara sig själva. Djur kräver tid och omsorg, och man kan inte bara sätta ut dem när man tröttnar, säger Djurskyddets ordförande Susanne Müller.

Annons:

I väntan på att kunna realisera planerna på ett djurhem, placerar föreningen ut övergivna djur i jourhem. Det är som regel föreningens medlemmar som ställer upp och tar hand om företrädesvis katter tills man hittar ett permanent hem åt dem.

– Vi placerar bara en katt i vardera jourhemmet om det redan finns djur i hushållet och det inte är ett syskonpar. Och det begränsar ju våra resurser att hjälpa, säger Susanne Müller.

Pelle Svanslös bor sedan i våras i ett sådant jourhem. Närmare bestämt hos Dan Johnsson som gett flera hemlösa katter asyl tidigare. Han kan inte för allt smör i Småland begripa att den älskliga, tillgivna och vackra sotsvarta katten med sina stora, skimrande ögon kunnat bli utvisad som icke önskvärd.

– Han är väldigt social och charmig. Alla som kommer hit och träffar honom blir förälskade i honom, säger Dan Johnsson.

Pelle Svanslös själv säger inte så mycket. Han låter bara undslippa sig ett och annat litet försynt mjau, men är desto flitigare med att vänslas med besökarna.

Susanne Müller har också svårt att förstå att ingen frågat efter Pelle sedan han kom till Dan Johnsson i våras.

– Det första vi gör när vi tar hand om en katt är att sätta upp lappar med efterlysning av ägaren, i trappuppgångar och butiker. Ibland annonserar vi också. Alltsamman för att vi ska våga vara säkra på att vi inte adopterar bort en katt som inte alls är övergiven, säger hon.

För närvarande har Djurskyddet i Landskrona tre katter i jourhem. Förutom Pelle Svanslös väntar en grå tigrerad hankatt och en liten unge, en krämfärgad hona, på riktiga hem.

Djurskyddet i Landskrona har funnits sedan 1953. För tiotalet år sedan beslutade man att förkorta namnet Djurskyddsföreningen till bara Djurskyddet, vilket lett till en del förvirring.

– En del människor tror att vi är en filial till Länsstyrelsens djurskyddsenhet och ställer krav på oss som om vi vore en myndighet, och det är ett problem, säger Susanne Müller.

Hon understryker att det är samma ideella förening det varit i nästintill 60 år. Föreningens medlemmar ställer upp och tar hand om övergivna djur temporärt tills man hittar permanenta boenden åt dem, i den mån det rör sig om djurarter de enskilda medlemmarna kan ha hos sig.

– Det är ju naturligtvis allra mest katter. Vi har haft någon enstaka kanin men inget annat. Däremot får vi ofta telefonsamtal om fåglar och andra djur som vi inte kan ta hand om, utan får nöja oss med att vara rådgivande om så långt vi kan, säger Susanne Müller.

Föreningen sköter också djurbegravningsplatsen och minneslunden som finns vid Varvsgatan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post