Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Inga ansökningar om ormtillstånd trots krav

Landskrona
Toppdelad
En lös orm som hittades på Larviområdet oroar grannarna. Tillstånd krävs men Landskrona har inte fått in en enda ansökan sedan 2008.
Inga ansökningar om ormtillstånd trots krav
En majsorm likt den på bilden hittades i en källargång i Landskrona.BILD: HD/NST

I Ylva Jönssons källargång på Larviområdet hittades en majsorm i slutet på augusti. En hyresgäst tror att den tillhörde en ung tjej som sågs tillsammans med ormen. Hyresgästen kontaktade Ylva Jönsson eftersom hon tidigare arbetat med djurskydd.

– Jag tror att den unga tjejen kanske fått ormen av en vän och sedan tröttnat på den. Men det är inte så många som tycker att det är trevligt med en orm som är lös. Människor tar inte reda på vilka regler som gäller när de köper en orm, jag tycker att det borde vara mycket strängare, säger Ylva Jönsson.

Annons:

Ormtillståndet är en del av de lokala ordningsföreskrifterna som varje kommun beslutar om. Om man ska ha en orm i Landskrona måste man ansöka om tillstånd hos miljöförvaltningen. Detta gäller både giftiga ormar och de som inte är giftiga.

Miljöförvaltningen brukar enbart kopplas in om det uppstår någon olägenhet. Men i nuläget finns det från kommunens håll inte några sanktioner för de som struntar i att ansöka.

Enligt Håkan Ärnflykt som är miljöinspektör i Landskrona är det ovanligt att ormar kommer bort och de har under årens lopp fått in väldigt få klagomål. Han menar att ormar som kommer bort inte orsakar mycket skada.

– Ormen brukar oftast dö av naturliga orsaker eftersom den inte kan anpassa sig till klimatet eller skaffa sig föda. Det största problemet är egentligen att människor runtomkring kan tycka att det är lite obehagligt. Oron är större än själva faran.

Anders Bygert är talesperson för tropikföreningen Amazonas och ansvarig för det skånska reptilforumet repti.net som har över 36 000 medlemmar. Han anser att hela systemet är fel och att kommunerna som kräver tillstånd är fruktansvärt okunniga när det gäller tillstånd för orm.

– Det finns en skepsis mot myndigheter inom de här kretsarna som är välgrundad. Det införs tillstånd för ditten och datten men kunskapen hos kommunerna lämnar åtskilligt att önska, säger han.

Han tycker att kommunerna borde styra upp sina regler så att de kollar upp djur och reptiler som verkligen är farliga. Men att kräva tillstånd för en majsorm tycker han bara är löjligt.

– Du kan ju ha en skorpion hemma utan tillstånd, det är inte rimligt. En schäfer kan du också ha och om den kommer bort kan den orsaka mycket mer skada än en liten majsorm.

Men människor är rädda för ormar?

– Det finns människor som är rädda för hissar och torg. Det fungerar inte att bygga upp ett samhälle utifrån risker som egentligen inte finns.

Han menar att problemet med ormtillståndet ligger i syftet. I början handlade det enligt honom om salmonellarisk eftersom ormar kan vara smittobärare. Det tycker inte han är relevant i dag eftersom smittorisken inte längre är lika stor. Det som däremot är relevant är att farliga giftormar inte ska kunna hamna i händerna på vem som helst.

– Aveln med giftormarna går väldigt bra och det gör att priset på ormarna sjunker eftersom ägarna vill bli av med dem. Det gör att farliga ormar hamnar där de inte borde som till exempel hos minderåriga.

Föreningen Amazonas försöker driva igenom att tillståndet ändras och har kontaktat miljödepartementet men det är svårt att driva frågan när det är oklart om vem som egentligen bär ansvaret. Han tycker att beslutet om ormarna borde ligga på riksnivå och inte vara upp till varje kommun att besluta om.

– Jag tycker också att det vore lämpligt att införa åldergränser för att se till att minderåriga inte får äga ormar.

Miljöinspektör Håkan Ärnflykt tycker att kravet för ormtillstånd i Landskrona borde tas bort eftersom det inte är någon som ansöker.

– Vi ville ta bort den någon gång i mitten av 90-talet men då ville rådande politiker ha kvar den. Frågan har inte varit uppe sedan dess men jag tycker att tillståndskravet borde tas bort så frågan kommer nog komma upp igen i framtiden.

Lilian Håkansson (MP) som är ordförande i miljönämnden i Landskrona tycker inte att kommunen borde ta bort kravet för ormtillstånd.

– Min personliga åsikt är att vi ska ha kvar det eftersom det är så många människor som är rädda för ormar och om någon kommer bort i något avlopp så måste vi veta vem ormen tillhör. De människor som inte har ansökt om tillstånd har ju gjort fel och vi kan ju inte rätta oss efter de som gör fel, säger hon.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Landskrona
Relaterat
Stora prisskillnader för ormtillstånd och priset avskräcker

Stora prisskillnader för ormtillstånd och priset avskräcker

Övergivna ormar är en stor kostnad för Tropikariet

Övergivna ormar är en stor kostnad för Tropikariet

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post