Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Han målar med rytm

En profil. Jonas Lundh...
Jonas Lundh skapar sin egen värld...

Konst och musik spelar en stor roll i Jonas Lundhs liv. Med föräldrarnas intresse som grund blev det så småningom en karriär som han egentligen som ung var måttligt intresserad av. Föräldrarnas konstsamlande fick honom att öppna sinnena för bildspråket. Det abstrakta och förenklade lockade honom.

- Jag är inte intresserad av att måla av något som existerar. Att bilda av naturen med löv och träd är för mig ointressant. Vill jag det så använder jag kameran, säger Jonas Lundh.

Västmanlänningen från Västanfors som numera bor i Bromölla är årets första utställare i Örkelljunga kulturhus. Under en tioårsperioden från mitten av 1980-talet och framåt försörjde han sig som frilansmusiker med slagverk och trummor som specialitet.

När bildspråket tog över följde rytmen med.

- Jag tycker om att få in rytmen i måleriet. Sen gillar jag inte att servera bilderna. Jag vill dölja saker så att de inte blir övertydliga. Betraktaren ska få leta. Jag tycker att det ska vara spännande. För mig måste det vara så annars blir det tråkigt.

Ett kollage bestående av nio sammanfogade småmålningar, där ansikten, leenden och ögon framträder mer eller mindre tydligt är ett exempel på hans skapande. Förtjusningen i kubistiska former, husfasader och stenblock tror han grundlades under barndomen.

- Det är nog från tiden då jag tillbringade mycket tid hos farmor i Stockholm och lekte mycket på innergårdarna i Mosebacke.

Utställningen i Örkelljunga konstförenings regi pågår till 27 januari. Vernissage är det i dag. I mars visas årets vinster i konstföreningens lotteri. För Jonas Lundh är det förberdelser inför påsken och utställningen på Garvaregården i Nymölla som gäller. Då ska även Janne ”Loffe” Carlsson medverka med sitt jazzband.

Sven Sandström

sven.sandstrom@hd.seTel 0435-75 95 32

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Örkelljunga
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post