Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dånande traktorer slirade i lervällingen

ÖRKELLJUNGA
Toppdelad
För andra året i rad arrangerades på lördagen SM-deltävling i tractorpulling i Ljungaskog. Evenemanget lockade ganska många åskådare. 90 procent av dem var män.
En av de tävlande är ängelholmaren...
Lördagens SM-deltävling...
Tractorpulling går ut på att traktorer...

Tractorpulling är sporten som går ut på att en traktor ska dra en tung släde 100 meter. Släden saknar hjul fram och sliter därför upp en växande vall med lera framför sig när den dras. Ju närmare mål ekipaget kommer desto tyngre blir det eftersom slädens vikter flyttas framåt.

Vad är tjusningen? frågar vi Mikael Svensson.

Annons:

– Vad är tjusningen med att köra raggarbil? Vi bönder har inte råd med sådana bilar så det här är våra raggarbilar, svarar han snabbt.

Tävlingen körs på hans mark och han arrangerar dagen tillsammans med Mikael Nilsson. "Vi är två tosiga halvbönder", som Mikael Svensson uttrycker det.

Drygt 50 tävlande, från Ystad till Värmland. Banan kantas av män i alla åldrar och en och annan kvinna.

– Riktiga män luktar diesel, säger Mikael Svensson.

I tractorpulling deltar alltifrån minitraktorer på ett par hundra kilo till ombyggda monster med fem eller fler serie- och parallellkopplade V8-motorer.

– Vi kör på ren metanol. Det går åt en liter i sekunden, säger svedalabon Per Nilsson som kör en 950-kilostraktor på 2000 hästkrafter.

Burning Baby, heter den. Det hör till att de tävlande döper sina fordon.

Per Nilsson gillar att meka med sin Baby. Inte oväntat jobbar han som mekaniker med egen firma. Det är 16:e säsongen han tävlar.

– Det gäller att få grepp vid starten. Får man det är det bara att gasa på. När man är där ute på banan får man en adrenalinkick. Den är svår att beskriva, säger han.

På lördagen var det svårt för de tävlande att få grepp i vägbanan. Regnet ställde till det. Starterna fördröjdes därför ganska mycket.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Örkelljunga
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post