Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kommunen fortsatt nyfiken på Engens

ÖRKELLJUNGA
Toppdelad
Sedan Engens fabriker lade ner verksamheten 2005 har kommunen sneglat på den centralt belägna fastigheten i Örkelljunga.
Engens fabriker i Örkelljunga ligger...
Claes-Göran Nilson säger att han visat...
Stoppmöbeltillverkningen upphörde 2005...

Engens fabriker i Örkelljunga är på tapeten igen. Sedan tillverkningen av stoppmöbler upphörde 2005 har lokalerna hyrts ut till lager och till ett gym. Byggnaderna ligger vid Bangatan mitt i centrum och gränsar till det nya bostadsområdet Ejdern. Det finns ett intresse från Örkelljunga kommun att knyta fastigheten till den övriga delen av det kommunägda området.

Nyligen var Engens fabriker uppe som en punkt på kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunchef Mats Rydby vill inte kommentera varför frågan lyfts. Han svarar med orden "inga kommentarer".

Annons:

Kommenterar gör däremot kommunalrådet Carina Zachau (M).

– Vi har varit ett antal personer där och tittat. Vi ville kolla av vad ägaren stod när det gäller priset för fastigheten och han står kvar vid tidigare 19 till 20 miljoner kronor, säger hon.

Engens är på sammanlagt 15 500 kvadratmeter, varav 12 500 kvm utgörs av byggnader i bottenplan plus ytterligare 700 kvm i övre plan.

Kommunalrådet noterar att det i dagsläget saknas ett kommunalt användningsområde för fastigheten. Men å andra sidan gör det centrala läget det mycket intressant.

– Vi behöver inte mera mark just nu, men i framtiden kan det kanske behövas. Det är heller inte försvarbart att betala de summor som ägaren vill ha. Det är väldigt mycket pengar innan man ens hunnit påbörja något. Det kan ju även finnas andra aktörer som kan gå in och köpa fastigheten.

Carina Zachau funderar kring olika scenarier, bland annat att riva större delen av fastigheten och flytta byggfirman Woody till delen närmast Ågatan. Marken skulle då kunna utnyttjas för att bygga äldrebostäder.

– Det är nära och bra till service och man slipper backarna, säger hon.

Det är Claes-Göran Nilson som äger fastigheten. Han uppger att han fått det att gå runt genom uthyrning sedan 2006.

– Vi har egentligen aldrig gått ut med detta, mer än att det finns en uppgift på Engens hemsida att fastigheten är till salu, säger han.

Claes-Göran Nilson bekräftar att han visat lokalerna för kommunpersonal både tidigare och nyligen, men samtidigt att det inte förekommit några dialoger kring en försäljning.

– Det är bra om det blir något och det behövs ju någonting, men jag är luttrad.

Värdet som Claes-Göran Nilson satt på fastigheten motiverar han med jämförbara objekt i mindre orter.

– Det är en färdig byggnad som innehåller allt, säger han.

Engens fabriker AB i Örkelljunga

Möbeltillverkaren Engens fabriker AB startade 1936 under namnet Fåtöljfabriken och var som störst i slutet av 1980-talet, då drygt 50 personer var anställda. 2005 upphörde tillverkningen av stoppmöbler på grund av mördande konkurrens från lågprisländer.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Örkelljunga
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post