Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Turistbyrån själva målet för besökarna

Örkelljunga
Toppdelad
Fotograf Kerstin Petterssons kändisporträtt har fått en renässans som turistmagnet.
Turistbyrån själva målet för besökarna
Fotograf Kerstin Pettersson och turistvärdinnorna Amanda Cederholm och Tina Johansson har inget emot uppmärksamheten som turistbyrån i Örkelljunga fått.BILD: Niklas Gustavsson HD/NST
...

Det började med när komikern Valdemar "Valle" Westesson nyligen gav ut sin högst personliga turistguide "100 balla ställen i Skåne". Där finns Örkelljunga turistbyrå omnämnt på tre sidor –  som det mest intressanta att titta på i hela kommunen. Samtidigt klagar han på kommunens turistinformation som inte nog framhåller att orten har "ett av Sveriges få kändisgallerier".

Det som Valle Westesson fastnat för är inte den lite trista tegelfasaden, utan hänger högt upp längs väggarna inne på den lilla turistbyrån. Här finns ett 30-tal av Örkelljungafotografen Kerstin Petterssons långt större samling kändisporträtt, tagna från 1988 och fram till början av 2000-talet i hennes egen ateljé som tidigare låg tvärs över gatan från turistbyrån.

Annons:

Sedan boken dessutom omskrivits i Kvällsposten har en ovanlig kategori besökare börjat komma till "den enda orten i Skåne där turistbyrån är själva turistmålet".

– Nu kommer folk enbart för detta. Det är en kul grej, boken är ju inte en traditionell turistguide utan pekar ut det som är udda och roligt, säger turistvärdinnan Tina Johansson som annars får mer frågor om vandringsleder och fiskekort.

Kerstin Pettersson själv har fått en nytändning av uppmärksamheten.

– När jag flyttade hem ateljén hade jag först ingenstans att göra av porträtten, nu kan fler ha glädje av dem.

Omkring 50 av hennes kändisporträtt hänger i dag på Hjälmsjövik och omkring 100 finns på Ekebo, där hon i många år porträtterat dansband under Ekeboveckan.

Det senaste kändisporträttet tog hon av Jan Johansen 2009 i sin hemateljé. Om man inte räknar porträttbilden av Wrambjers till deras senaste skivomslag som inom kort kan komma att sättas upp på turistbyrån...

– Nu känns det roligt att fortsätta, säger Kerstin Pettersson.

Fotnot: Boken "100 balla ställen i Skåne" ges ut av förlaget Roos & Tegnér. Där omnämns också bland annat Kulturhuset i Häljalt, det övergivna vikingalandet i Skånes Fagerhult, St Petri kyrka och Vildrosor och höns i Perstorp.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Örkelljunga
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Örkelljunga
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post