Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Minnena får bränsle på festdagen

ÖRKELLJUNGA
Toppdelad
Minnen och gemyt. Ingeborrarpsdagen är ett skyltfönster för bygdegården och en möjlighet för besökarna att minnas en försvunnen tid.
Minnen som väcks till liv. Torgny...
Ingemar och Maja Kindberg köper...

Gårdsbutik, smedja, veteranbilar, stenugn och elva välbevarade hus – Ingeborrarpsdagen har mycket att visa upp. Bland välputsade amerikanare i glada färger sticker Johan Anderssons mörkröda terrängbil ut. Rejäla hjul som är upphöjda över originalhöjd och med öppen motorhuv.

– Det är första gången jag ställer ut bilen och det är roligt, säger Johan Andersson.

Annons:

Den tillverkades 1956 i omkring 700 exemplar. Johan Andersson ärvde den av sin pappa och kör den mest i terränglandskap.

– Bilen lever ett hårt liv, men det blir en mycket bättre känsla när jag kör med den här än en annan bil.

Terrängbilen får långa blickar av Torgny Johansson. Han körde en liknande när han gjorde lumpen för 50 år sedan och minns hur roligt det var.

Under Ingeborrarpsdagen väcks även andra sinnen till liv. I ett av husen bakar Bo och Ewa Danielsson bröd i en nyrenoverad stenugn. Det är varmt och ugnen sprider en frestande doft av nybakt bröd.

– Det är lite jobb med det, men det är roligt. Ugnen lever lite av ett eget liv, men vet inte riktigt hur varmt det är, säger Ewa Danielsson.

Många lockas av doften och brödet säljer slut snabbt. Men Ingemar och Maja Kindberg är snabba och hinner köpa en limpa.

– Det väcker minnen från barndomen, säger Maja Kindberg och fortsätter:

– Ingeborrapsdagen är härlig, det är roligt med historia och att husen inte bara är stängda utan att man får besöka dem.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Örkelljunga
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post