Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Cykelväg blev vildmark i Örkelljunga

ÖRKELLJUNGA
Toppdelad
Var tog cykelvägen vägen? Det undrar Karl-Gustav Julin och är kritiskt till att den trafiksäkra passagen förbi Skåneporten tillåtits växa igen. Fler instämmer i detta och nu ska kommunen ta itu med det bristande underhållet.
Var tog cykelvägen vägen? En kritisk...
Karl-Gustav Julin kämpar för att...
Att krångla sig mellan...
Karl-Gustav Julin var med...
När handelsplanerna för området inte...

Cykelvägen har på några få år växt igen. Det går inte längre att skilja den från terrängen. Örkelljunga kommuns övergripande mål är trygga och friska medborgare i rörelse. Men för cykelstigen mellan Skåneporten och Lärkesholms strövområde är det istället det nya temat vildmark som gäller. Men i detta sammanhang är det knappast något att vara stolt över.

Karl-Gustav Julin, tidigare aktiv i kommunpolitiken i över 40 år, är en flitig motionär som regelbundet cyklar ett antal mil i veckan. Nu har han tröttnat på att ingen verkar ta ansvar för cykelstigen som leds under E4 och riksväg 24.

Annons:

– Jag satt med i byggnadsnämnden när vägen byggdes. Då blev vi informerade att det skulle finnas en väg runt Skåneporten för att kunna ta sig gående och med cykel mellan Örkelljunga och Lärkesholm.

Naturen har sedan motorvägen öppnades för åtta år sedan fullständigt tagit över gång- och cykelvägen. Med åren har framkomligheten försämrats. Värst är det på den östra delen av trafikplatsen, där det med nöd och näppe går att hitta spår av den en gång så fina grusvägen.

– Man kan utan vidare påstå att det är oframkomligt. Så sent som för tre år sedan gick det fortfarande bra att cykla här, men nu får man antingen göra den livsfarliga manövern att cykla bland trafiken eller finna sig i att bära cykeln på flera platser i över en kilometer, säger Karl-Gustav Julin.

Närheten till strövområdet ser han som en pärla för Örkelljunga, där spår efter hur landskapet såg ut för flera hundra år sedan bevarats och badsjöar med det finaste vatten man kan tänka sig finns. En idyll dit skolklasser enkelt borde kunna ta sig, menar Karl-Gustav Julin.

Problemet har uppmärksammats politiskt. Centerns Martin Gustafsson, som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, uppger att frågan kommit upp ett sammanträde och även att allmänheten hört av sig.

– Marken är privatägd och ägs av företaget KB Torpet. Jag känner inte till om det finns något avtal om cykelvägen, säger han.

Planerna för området där cykelvägen går parallellt med viltstängslet högt över motorvägen blev det inget av. Tanken var att där skulle etableras ett handelsområde med en rad butiker.

– Det kan ha varit så att när området inte bebyggdes föll cykelvägen glömska, säger Martin Gustavsson.

Han tycker inte att det är bra och trodde inte att det var riktigt så illa.

– Nej, det är inte klokt. Det är bedrövligt. Nu har frågan ställs och det är bra att folk hör av sig. Vi får i vår tur ställa frågan till bolaget om vi får röja upp där. Det ingår ju i vårt övergripande mål med trygga och friska medborgare i rörelsen, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Under åren har KB Torpet flyttat från Göteborg till Borås. Tidningen har sökt ansvariga där för en kommentar, men där finns ingen som kan svara förrän nästa vecka.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Örkelljunga
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post