Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Veckan med orientalisk dans skapar glädje

SVALÖV
Toppdelad
Gemenskap, skratt och motion för höfterna. Orientalisk dans anordnas som veckolång sommarkurs på Fridhems folkhögskola för tredje året i rad.
--Dansen tar upp hela min själ, säger...
Selma Bornemark, Birgitta...
Här övas inför kvällens...

Gemenskap, skratt och motion för höfterna. Orientalisk dans anordnas som veckolång sommarkurs på Fridhems folkhögskola för tredje året i rad.

Dansa och släppa loss till musiken och upptäcka ny musik och en ny kultur. Och samtidigt ambitiöst och noggrannt lära in steg och koreografi och få nyttig lågintensiv motion. Samtidigt som man lär känna nya människor. Det verkar gå ihop.

Stämningen i spegelsalen i folkhögskolans musiksal är ösig, avspänd, vänlig, koncentrerad och full i skratt. Allt på en gång. Kvinnor i olika åldrar dansar till svepande och rytmisk arabisk musik.

- Det är fruktansvärt roligt och det är annorlunda. Man använder kroppen på ett annorlunda sätt. Det här med att hålla huvudet stilla och röra på höfterna är vi inte så vana vid. Det fordras att man släpper på spänningarna. Det har hänt väldigt mycket på dyra dagar och det är en mycket fin stämning i gruppen. Vi har skrattat mycket och det är inga sura miner, säger Birgitta Kämpe.

Hon kommer från Vadstena och har varit på kurs på Fridhems folkhögskola förut. Att det blev just orientalisk dans den här gången är kanske ingen slump. Hon brukar dansa annars också och då mycket frigörande dans.

- Det här är också en frigörande dans. Här finns både disciplin och mjukhet. Martina som är kursledare har också en ödmjuk inställning och det gör att man vågar prova.

Birgitta Kämpe har som de flesta i gruppen skaffat sig en så kallad myntsjal. Den rasslar som ett rytminstrument när man dansar och ger stadga åt höfterna.

Annons:

Gruppen övar koreografin inför kvällens uppvisning för övriga kursdeltagare på sommarkurserna.

De dansar till en modern poplåt och gör en egyptisk folkdans med olika turer, formationer och platsbyten.

Kursledaren Martina von Schwerin passar på att ta in mer än dans i kursen. Här handlar det också teori och historia om dansen, olika dans- och musikstilar

Hon är noga med att betona mångfalden och variationen i den orientaliska dansen. Och mångfalden i den arabiska kulturvärlden.

- Magdansen är bara en del av den orientaliska dansen. Den har utvecklats på kabaréscenen främst i Kairo och i Europa. Det finns också folkdanser som dansas i grupp och hovdanser.

För egen del ägnar hon sig mycket åt den egyptiska traditionen. På vinterhalvåret undervisar hon på Balettakademien i Göteborg, uppträder och arbetar med olika arrangemang.

- Jag har dansat i hela mitt liv. Den orientaliska dansen upptäckte jag på Malmöfestivalen för sex år sedan. Jag tog lektioner och fördjupade mig också i kulturen, rytmen och musiken, säger Martina von Schwerin.

Birgitta Johansson

birgitta.johansson@hd.seTel 0418-49 65 07

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Svalöv
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post