Annons:
Annons:
Annons:

Pinotgate – vinfusket avslöjat igen

Text: Magnus Ericsson

Det fuskas en hel del i vinvärlden – förmodligen mycket mer än vi anar och tror. Och i kölvattnet på Climategate så har vi nu fått Pinotgate!

Den handlar om hur amerikanska E&J Gallo, en av världens största vinproducenter, sålt vin som utgett sig för att vara pinot noir – dvs. vin gjort på den blå druvsort som med rätta gjort Bourgogne känt som ett av världens bästa vindistrikt. Och en druvsort som fick kultstatus långt utanför vinnördarnas skara i och med filmen Sideways.

Men vinet, som ingick i Gallos Red Bicycletteserie med billiga viner från södra Frankrike, innehöll inte pinot utan visade sig istället innehålla merlot och syrah. Två chefer på kooperativet Sieur d’Arques som levererat vinet till Gallo erkände sig skyldiga och vinet togs bort från marknaden.

Nu har pinotgate fått ny fart – för hur mycket visste egentligen Gallo om fusket? Är det verkligen troligt att firman inte kände till att det de sålde som pinot noir i verkligheten var något annat? Hade aldrig provat vinet?

De frågorna ställer Jon Bonné i San Fransisco Chronicle i artikeln ‘Pinotgate’ controversy gives grape a bad namn.

Enligt artikeln har Gallo visserligen sagt att man är djupt besviken på sin leverantör men samtidigt också försvarat sig med att det inte går att testa ett vin kemiskt för att se vilken druvsort som ingår. Det kan tyckas märkligt – pinot ger för det mesta, även i billigare versioner, ett ljus orangerött lätt vin med smak av röda bär medan syrah och merlot normalt ger mörka fylligare viner med smak av mörka bär. Men samtidigt är det svårt att få fram en bra druvkaraktär i billig pinot.

Vinfusk är emellertid inget nytt och det lär nog aldrig försvinna. Flaskor som förses med nya och mer prestigefyllda etiketter hör till vanligheterna. Likaså att vin från sämre vingårdar slinker med i blandningen till egendomens prestigevin.

För inte så länge sedan skeppades billigt vin från södra Frankrike norrut till de betydligt mer namnkunniga distrikt som Bordeaux. Gränsen kan tyckas hårfin och för hårt arbetande vinbönder som kämpar för överlevnaden i södern (eller i andra regioner) kan lockelsen helt enkelt bli för stor.

Samtidigt ser den fattige bonden hur hans superrika kollegor i andra delar av landet kan använda sig av ”fusk” som drivs av teknologiutvecklingen. I dag använder många av världens mest prestigefyllda egendomar speciella maskiner som drar ur vattnet ur druvmusten (omvänd osmos). Allt för att göra musten mer koncentrerad under dåliga år. Men maskinerna är så dyra att endast de rikaste har råd att använda dem.

Så är pinotgate bara ett storm i ett vattenlgas? Njae knappast. För om det är en sak som vin handlar om så är det samspelet mellan en druvsorten och det geografiska läget. Man behöver inte bli flummig och snacka om jordmånens magiska inverkan på slutprodukten – men jag tror att jag snackar för de flesta konsumenter när jag säger att vi vill veta vad det är vi dricker och var det kommer i från.

Till syvende och sist handlar det väl om det här: Ingen vill bli lurad. Jag dricker mer än gärna syrah och merlot – men då vill jag inte att den ska vara maskerad som pinot!

Magnus Ericsson

Annons:
Annons:

Om Magnus Ericsson

Nyhetschef på Helsingborgs Dagblad, vinskribent i HD och Mat & Vänner. Vinnörd med stor nyfikenhet på allt som är bra, kul, spännande eller coolt helt enkelt.
Synpunkter - mejla mig här

Senaste kommentarerna

Powered by Disqus

Andra bra vinbloggar!

RSS Mad About Madeira

 • New Releases From D’Oliveiras 9 mars, 2015
    A few weeks ago, d’Oliveiras released five new Madeira wines. What makes this array something extra is the fact that none of the wines has been released before. When talking to Luís d’Oliveira he especially mentions the rare 1901... The post New Releases From D’Oliveiras appeared first on Mad about Madeira.
  Niklas Jorgensen

RSS Lessrof

 • Produttori del Barbaresco, Barbaresco 2010 5 mars, 2015
  Det är inte bara de finaste och dyraste vinerna man behöver skriva om.Det här är nog ett av de allra bästa vinklipp vi någonsin gjort.Storpack, tilbud och samköp är formeln.Jo naturligtvis krävs det en pålitlig producent och en förträfflig årgång också.Allt finns på plats här.Produttori di Barbaresco, Barbaresco 2010Klassisk i både näsa och mun med […]

RSS Vinbanken

 • Fredagskocken Mattias Larsson lagar röding 27 mars, 2015
  En av ingredienser till veckans måltid har du kanske sparat sedan sensommar och höst,  jag tänker på kantareller.  Insjöfisk och  skaldjur smakar fräscht årets första månad och gärna som här med lite extra som syltade steklökar och kantareller.  Till dessert så smakar vi jordgubbar, är de också från eget plock är de garanterat goda. Lycka […]
  Mattias Larsson

RSS Öhmans Mat & Vin

 • Estelado Rosé – torrt bubbel från torra vingårdar 9 mars, 2015
  Här kommer ett riktigt spännande vin som är resultatet av Miguel Torres Chiles projekt att göra kvalitetsvin av druvan país*. Druvan, som också är ”känd” under namnen criolla och mission, kom till Sydamerika med spanjorerna på 1500-talet och har länge varit den mest odlade i Chile. Den har låg färgintensitet, besvärliga och kärva tanniner och man har ansett att den endast […]
  Anders Öhman

RSS Billigt Vin

 • 2013 I Clivi Verduzzo
  Handen på hjärtat, när drack du en torr,  konventionellt vinifierad verduzzo senast ?Verduzzo kallas ibland för en vitskinnad rödvinsdruva. Oftast används den till söta eller halvsöta viner. Ibland används verduzzo i torra blandningar och någon gång görs kraftfulla orangeviner. Mig veterligen odlas verduzzo enbart i Colli Orientale, Collio och i Collios slovenska del Brda.Jag har […]

RSS Svenssonsmakaren

 • Nuova Cappelletta Barbera Monferrato SSA 500 2013..
  Förtjänar Nuova Cappelletta Barbera Monferrato SSA 500 2013 egentligen någon post? Förtjänar är ju relativt, men nej. Inne i en tråkig sömnperiod, när jag tänker efter har den varat mer eller mindre i snart 7 år men vissa perioder är helt enkelt lite tyngre. Nog för att det finns hopp, den där gula stora saken som […]

RSS Wine Virtuosity

 • Sicilian Wine Adventures – Part 31; Hanging With Giuseppe Russo
  Mouth-to mouth resuscitation of a long gone article series……aaaaaaaaand it’s back! No, I never stopped pouring those gorgeous and transparent wines from Etna. Just had to temporarily kill a darling or two posting wise. But then a bit unexpectedly I’m standing there again, on the slopes of Mount Etna, choked with the urge to tell […]

RSS Aqua Vitae

 • Jura och 19glas 21 mars, 2015
  Ibland kan livet tyckas var lite för bra. Idag var en sådan dag, en bra restaurang, goda vänner, god mat och gott vin. Kan man be om så mycket mer? Jag är tillfreds! Restaurangen är som så många gånger förr … Läs mer →
  Magnus Reuterdahl

Kategorier

Bra vin- och matsajter

Annons: