Annons:
Annons:
Annons:

Pinotgate – vinfusket avslöjat igen

Text: Magnus Ericsson

Det fuskas en hel del i vinvärlden – förmodligen mycket mer än vi anar och tror. Och i kölvattnet på Climategate så har vi nu fått Pinotgate!

Den handlar om hur amerikanska E&J Gallo, en av världens största vinproducenter, sålt vin som utgett sig för att vara pinot noir – dvs. vin gjort på den blå druvsort som med rätta gjort Bourgogne känt som ett av världens bästa vindistrikt. Och en druvsort som fick kultstatus långt utanför vinnördarnas skara i och med filmen Sideways.

Men vinet, som ingick i Gallos Red Bicycletteserie med billiga viner från södra Frankrike, innehöll inte pinot utan visade sig istället innehålla merlot och syrah. Två chefer på kooperativet Sieur d’Arques som levererat vinet till Gallo erkände sig skyldiga och vinet togs bort från marknaden.

Nu har pinotgate fått ny fart – för hur mycket visste egentligen Gallo om fusket? Är det verkligen troligt att firman inte kände till att det de sålde som pinot noir i verkligheten var något annat? Hade aldrig provat vinet?

De frågorna ställer Jon Bonné i San Fransisco Chronicle i artikeln ‘Pinotgate’ controversy gives grape a bad namn.

Enligt artikeln har Gallo visserligen sagt att man är djupt besviken på sin leverantör men samtidigt också försvarat sig med att det inte går att testa ett vin kemiskt för att se vilken druvsort som ingår. Det kan tyckas märkligt – pinot ger för det mesta, även i billigare versioner, ett ljus orangerött lätt vin med smak av röda bär medan syrah och merlot normalt ger mörka fylligare viner med smak av mörka bär. Men samtidigt är det svårt att få fram en bra druvkaraktär i billig pinot.

Vinfusk är emellertid inget nytt och det lär nog aldrig försvinna. Flaskor som förses med nya och mer prestigefyllda etiketter hör till vanligheterna. Likaså att vin från sämre vingårdar slinker med i blandningen till egendomens prestigevin.

För inte så länge sedan skeppades billigt vin från södra Frankrike norrut till de betydligt mer namnkunniga distrikt som Bordeaux. Gränsen kan tyckas hårfin och för hårt arbetande vinbönder som kämpar för överlevnaden i södern (eller i andra regioner) kan lockelsen helt enkelt bli för stor.

Samtidigt ser den fattige bonden hur hans superrika kollegor i andra delar av landet kan använda sig av ”fusk” som drivs av teknologiutvecklingen. I dag använder många av världens mest prestigefyllda egendomar speciella maskiner som drar ur vattnet ur druvmusten (omvänd osmos). Allt för att göra musten mer koncentrerad under dåliga år. Men maskinerna är så dyra att endast de rikaste har råd att använda dem.

Så är pinotgate bara ett storm i ett vattenlgas? Njae knappast. För om det är en sak som vin handlar om så är det samspelet mellan en druvsorten och det geografiska läget. Man behöver inte bli flummig och snacka om jordmånens magiska inverkan på slutprodukten – men jag tror att jag snackar för de flesta konsumenter när jag säger att vi vill veta vad det är vi dricker och var det kommer i från.

Till syvende och sist handlar det väl om det här: Ingen vill bli lurad. Jag dricker mer än gärna syrah och merlot – men då vill jag inte att den ska vara maskerad som pinot!

Magnus Ericsson

Annons:
Annons:

Om Magnus Ericsson

Nyhetschef på Helsingborgs Dagblad, vinskribent i HD och Mat & Vänner. Vinnörd med stor nyfikenhet på allt som är bra, kul, spännande eller coolt helt enkelt.
Synpunkter - mejla mig här

Senaste kommentarerna

Powered by Disqus

Andra bra vinbloggar!

RSS Mad About Madeira

 • D’Oliveiras 1989 Malvazia Colheita – A Best Buy 19 februari, 2015
    Best buys in Madeira? The colheitas for sure. You get a glimpse of a vintage Madeira, the grape character is more evident and you don’t have to ask your better half for permission to buy a bottle. But even... The post D’Oliveiras 1989 Malvazia Colheita – A Best Buy appeared first on Mad about […]
  Niklas Jorgensen

RSS Lessrof

 • Sturköprovning i kvadrat 24 februari, 2015
  Fantastisk förplägnad och underbara viner hos Vinosapiens. För vår del i dagarna två. Egentligen är huvudprovningen med de övriga på lördagen men vi anländer själva till Sturkö redan kvällen innan för en förprovning till och efter kvällsmaten.Tripoz Pouilly-Loché Réserve 2010 (Macon)Chenin Blanc feeling med liten fruktsötma och fyllighet. Lätt oxiderat och bra tryck i syran, […]

RSS Vinbanken

 • The Owl and Pussycat 26 februari, 2015
  Gastropubesqua The Owl and Pussycat är ett givet vattenhål för Shoreditchs inflyttade reklamare, bassister och smeder. Shoreditch har upphört att vara the place to be, upplyser grafittin på en tegelvägg. Fast i ordalag som innefattar bitar av tarmsystemet. Det är en mulen söndag och vi har just besökt Brick Lane Market, marknadstorget som likt varuhuset […]
  Daniel Retz

RSS Popit.nu

 • Château Calon-Ségur – ett vin för hjärtat 14 februari, 2015
  Dagens vintips har ett hjärta på etiketten. Château Calon-Ségur med statusen tredje-cru enligt den hierarkiska klassificeringen från 1855, där rödvinsslott på Médochalvön delades in i fem nivåer. På Systembolaget finns idag finns årgångarna 2009 och […]
  Maria Collsiöö

RSS Öhmans Mat & Vin

 • Allt ska bort! Pinot noir från Oregon slumpas ut! 25 februari, 2015
  Den 1:a mars ska ni hänga på låset* på Systembolaget! Då rear nämligen importören Handpicked Wines ut sitt vin Delinea 300 till ett fullständigt absurt pris. Delinea 300 är en pinot noir från Willamette Valley i Oregon som jag skrev om när årgång 2009 kom och försvann. Då var vinet ett superfynd till ett nästintill obegripligt […]
  Anders Öhman

RSS Billigt Vin

 • 2013 I Clivi Verduzzo
  Handen på hjärtat, när drack du en torr,  konventionellt vinifierad verduzzo senast ?Verduzzo kallas ibland för en vitskinnad rödvinsdruva. Oftast används den till söta eller halvsöta viner. Ibland används verduzzo i torra blandningar och någon gång görs kraftfulla orangeviner. Mig veterligen odlas verduzzo enbart i Colli Orientale, Collio och i Collios slovenska del Brda.Jag har […]

RSS Svenssonsmakaren

 • Luneau-Papin Muscadet Terre de Pierre 2012..
  Ja ännu är ej undrens tid förbi, för ynka 89 dkk (kostar nu 149 dkk) kan det här kvala in som årets, eller rättare sagt förra årets, härligaste upptäckt. Om vi börjar med doften, jadu vilken doft. Druvor, litche, lite fetare mineral och en otroligt ren nerv, tankarna vandrar iväg mot mästaren Egon Müller.I munnen […]

RSS Wine Virtuosity

 • 2013 Exczellencziás – A Search For Dry Tokaj Greatness
  Bilingual post. Yes, it did strike me when I tasted the 2013 Exczellencziás from Bott Pince; what’s the point writing about a wine with a total production of 546 bottles? Few will be able to locate it and I will only look like a show off. But then again, the Exczellencziás is such an interesting […]

RSS Aqua Vitae

 • Vin- och restaurangtips om du är på väg till Lissabon 23 februari, 2015
  Ibland blir det långt mellan blogginläggen men nu kändes som att det var dags igen. Mest skriver jag nu på DinVinguide.se – kolla in det här. Jag kom hem från Portugal för några dagar sedan med massor med bra vin- … Läs mer →
  Magnus Reuterdahl

Kategorier

Bra vin- och matsajter

Annons: