Annons:
Annons:
Annons:

Pinotgate – vinfusket avslöjat igen

Text: Magnus Ericsson

Det fuskas en hel del i vinvärlden – förmodligen mycket mer än vi anar och tror. Och i kölvattnet på Climategate så har vi nu fått Pinotgate!

Den handlar om hur amerikanska E&J Gallo, en av världens största vinproducenter, sålt vin som utgett sig för att vara pinot noir – dvs. vin gjort på den blå druvsort som med rätta gjort Bourgogne känt som ett av världens bästa vindistrikt. Och en druvsort som fick kultstatus långt utanför vinnördarnas skara i och med filmen Sideways.

Men vinet, som ingick i Gallos Red Bicycletteserie med billiga viner från södra Frankrike, innehöll inte pinot utan visade sig istället innehålla merlot och syrah. Två chefer på kooperativet Sieur d’Arques som levererat vinet till Gallo erkände sig skyldiga och vinet togs bort från marknaden.

Nu har pinotgate fått ny fart – för hur mycket visste egentligen Gallo om fusket? Är det verkligen troligt att firman inte kände till att det de sålde som pinot noir i verkligheten var något annat? Hade aldrig provat vinet?

De frågorna ställer Jon Bonné i San Fransisco Chronicle i artikeln ‘Pinotgate’ controversy gives grape a bad namn.

Enligt artikeln har Gallo visserligen sagt att man är djupt besviken på sin leverantör men samtidigt också försvarat sig med att det inte går att testa ett vin kemiskt för att se vilken druvsort som ingår. Det kan tyckas märkligt – pinot ger för det mesta, även i billigare versioner, ett ljus orangerött lätt vin med smak av röda bär medan syrah och merlot normalt ger mörka fylligare viner med smak av mörka bär. Men samtidigt är det svårt att få fram en bra druvkaraktär i billig pinot.

Vinfusk är emellertid inget nytt och det lär nog aldrig försvinna. Flaskor som förses med nya och mer prestigefyllda etiketter hör till vanligheterna. Likaså att vin från sämre vingårdar slinker med i blandningen till egendomens prestigevin.

För inte så länge sedan skeppades billigt vin från södra Frankrike norrut till de betydligt mer namnkunniga distrikt som Bordeaux. Gränsen kan tyckas hårfin och för hårt arbetande vinbönder som kämpar för överlevnaden i södern (eller i andra regioner) kan lockelsen helt enkelt bli för stor.

Samtidigt ser den fattige bonden hur hans superrika kollegor i andra delar av landet kan använda sig av ”fusk” som drivs av teknologiutvecklingen. I dag använder många av världens mest prestigefyllda egendomar speciella maskiner som drar ur vattnet ur druvmusten (omvänd osmos). Allt för att göra musten mer koncentrerad under dåliga år. Men maskinerna är så dyra att endast de rikaste har råd att använda dem.

Så är pinotgate bara ett storm i ett vattenlgas? Njae knappast. För om det är en sak som vin handlar om så är det samspelet mellan en druvsorten och det geografiska läget. Man behöver inte bli flummig och snacka om jordmånens magiska inverkan på slutprodukten – men jag tror att jag snackar för de flesta konsumenter när jag säger att vi vill veta vad det är vi dricker och var det kommer i från.

Till syvende och sist handlar det väl om det här: Ingen vill bli lurad. Jag dricker mer än gärna syrah och merlot – men då vill jag inte att den ska vara maskerad som pinot!

Magnus Ericsson

Annons:
Annons:

Om Magnus Ericsson

Nyhetschef på Helsingborgs Dagblad, vinskribent i HD och Mat & Vänner. Vinnörd med stor nyfikenhet på allt som är bra, kul, spännande eller coolt helt enkelt.
Synpunkter - mejla mig här

Senaste kommentarerna

Powered by Disqus

Andra bra vinbloggar!

RSS Mad About Madeira

 • Vinhos Barbeito’s 2000 Single Cask 44a Malvasia 26 januari, 2015
    And I thought they were all gone! The feeling when realizing you’re still in possession of two bottles of an old favorite is nothing but priceless. But there’s more to the story….   Five years has passed since I... The post Vinhos Barbeito’s 2000 Single Cask 44a Malvasia appeared first on Mad about Madeira.
  Niklas Jorgensen

RSS Lessrof

 • Årets höjdpunkter 3 januari, 2015
  Det är egentligen märkligt att nyårshelgen ska vara en så tydlig slutpunkt och samtidigt en definitiv början på något nytt. Ordning och reda, en start och ett slut. Visserligen fungerar väl människan så att man gärna vill ha struktur och ramar att hålla fast vid, men allvarligt talat - varför skulle det vara lättare att […]

RSS Vinbanken

 • Vinköplistan v. 5 | Vita viner med fräschör, en mjuk Rioja och zin med stil 30 januari, 2015
  Dagarna blir längre och med ljuset väcks längtan till vitt vin. Maten ni lagar är kanske lättare, någon satsar kanske på 100 procent vegetariskt. Alla vinförslagen nedan ska gå bra till rätter som går i ‘raw food-anda’ eller mer traditionellt, vegetariska tillagningar. Vinet med mest tannin denna vecka är zinfandeln, att tänka på om ni […]
  Elke Jung

RSS Popit.nu

 • Zind & kyckling 30 januari, 2015
  Ikväll dricker jag bordsvin från Alsace till fredagskycklingen! 2011 Zind (nr 73431) 231 kr Bred och tropiskt gulfruktig, koncentrerad doft med frisk, citronskalsbitter, fyllig smak och pigg sötma som avslutning. Med andra ord. Ett perfekt […]
  Maria Collsiöö

RSS Öhmans Mat & Vin

 • Fyndvin från Bergerac lyser upp vintermörkret 29 januari, 2015
  Viner från Bergerac är inte ofta sedda på det svenska monopolet. Det är synd för vinerna härifrån är charmiga, klassiskt franska och levererar mycket vin för liten peng. Bergerac ligger och trycker precis öster om Bordeaux och vinerna är snarlika i stil och har i princip samma druvsammansättning. Det är väl förmodligen bara en historiens […]
  Anders Öhman

RSS Billigt Vin

 • 2008 Dalzocchio Pinot Nero
  För bra för att bara blippa förbi på Instagram. Har provat och gillat utan att bli riktigt hänförd vid flera tillfällen tidigare. Ikväll var vinet helt strålande, visade upp sig från sin bästa sida och visst, ni gissar helt rätt. Det var sista flaskan. 2008 Dalzocchio Pinot Nero tar inte många tiondelar på sig för […]

RSS Svenssonsmakaren

 • Le Cinciole Cinciorosso 2011..
  Det är en ung, sval och mörkmustig toskanare som kommer på besök. Lite rotlös, fruktigt inställsam, körbärshatten på sne och båda fötterna i myllan. Le Cincioles Cinciorosso 2011 (köpt på julrea hos Atomwine för fjuttiga 69 dkk, helt klart värt 119 dkk också) är en ohelig blandning av sangiovese, cab, merlot och syrah som fungerar förträffligt […]

RSS Wine Virtuosity

 • Ornellaia – A Vertical
  Axel Heinz is in town. The winemaker at Ornellaia, an estate that hardly needs any lengthy introduction. Actually none at all. It’s a treat listening to the knowledgeable Mr. Heinz; he’s good with words, humble and also honest. Abilities that suits a winemaker at Ornellaia. We’re about to taste 9 wines from the estate, 6 […]

RSS Aqua Vitae

 • Jag tänker fira fet tisdag (Mardi Gras) på en lördag! 19 januari, 2015
  Fet tisdagen eller den vita tisdagen, idag oftast kallad fettisdagen eller fastlagsdagen, infaller egentligen 47 dagar innan påsk. Ett annat namn är Mardi Gras, vilket också är namnet på en av de mest kända karnevalerna i världen. Denna utspelas i New … Läs mer →
  Magnus Reuterdahl

Kategorier

Bra vin- och matsajter

Annons: