Annons:
Annons:
Annons:

Livet efter boxen – Emperador Tempranillo

Text: Magnus Ericsson

I helgen tipsade jag om bolagets bästa boxviner. Men det finns ett liv efter (och före) boxen och om du precis som jag hellre dricker vin på flaska – finns det några bra billiga alternativ till festen eller sommarstugan? Såklart det gör!

Redan i höstas skrev jag om Emperador de Barros Tempranillo (92244, 65 kronor) från Viticultores de Barros och området Ribera del Guadiana (DO). Då handlade det om årgång 2008 som nu har ersatts av 2009. Och vinet är fortfarande ett riktigt fynd och bättre än så gott som alla bag-in-box-viner (med ett eller annat undantag).

Vinet är gjort på 100 procent tempranillo och är ett lysande exempel på allt som är bra med modern spansk vinframställning. Emperador har tempranillodruvans härliga kryddighet men också en koncentrerad och rund bärig smak av mörka bär (mogna mörka plommon), choklad, mynta och vanilj. Det här är ljusår ifrån gamla tiders trötta oxiderade och torra spanjorer som bara smakade vaniljpinne. Det är sällan du får så mycket smak och längd för så lite pengar!

Magnus Ericsson

  • Jeanette

    Köpte det här vinet när jag såg det på nyhetshyllan och jag kan bara hålla med om att det är ett gott vin till ett riktigt bra pris.

Annons:
Annons:

Om Magnus Ericsson

Nyhetschef på Helsingborgs Dagblad, vinskribent i HD och Mat & Vänner. Vinnörd med stor nyfikenhet på allt som är bra, kul, spännande eller coolt helt enkelt.
Synpunkter - mejla mig här

Senaste kommentarerna

Powered by Disqus

Andra bra vinbloggar!

RSS Mad About Madeira

  • The Perfect Madeira Wine Glass 1 mars, 2015
      All these years, writing about Madeira wine, and never a mention on what stemware I use. Perhaps I’m slightly excused if telling you it’s been an on-going experiment, or rather, a search for the optimal glass? However, two years... The post The Perfect Madeira Wine Glass appeared first on Mad about Madeira.
    Niklas Jorgensen

RSS Lessrof

  • Sturköprovning i kvadrat 24 februari, 2015
    Fantastisk förplägnad och underbara viner hos Vinosapiens. För vår del i dagarna två. Egentligen är huvudprovningen med de övriga på lördagen men vi anländer själva till Sturkö redan kvällen innan för en förprovning till och efter kvällsmaten.Tripoz Pouilly-Loché Réserve 2010 (Macon)Chenin Blanc feeling med liten fruktsötma och fyllighet. Lätt oxiderat och bra tryck i syran, […]

RSS Vinbanken

  • Röd Bordeaux i prisklass 99 -160 kronor 1 mars, 2015
    Urvalet vi valt är röd bordeaux i prisklass 99 -160 krornor och bland vinerna som finns på bolaget, i butik eller bland dem som går att beställa. Därefter är vinerna grupperade i halvflaskor (4), alla andra viner är helflaskor om 750 ml vilka är listade under årgång och efter pris. Om årgångar i Bordeaux Först […]
    Elke Jung

RSS Popit.nu

  • Château Calon-Ségur – ett vin för hjärtat 14 februari, 2015
    Dagens vintips har ett hjärta på etiketten. Château Calon-Ségur med statusen tredje-cru enligt den hierarkiska klassificeringen från 1855, där rödvinsslott på Médochalvön delades in i fem nivåer. På Systembolaget finns idag finns årgångarna 2009 och […]
    Maria Collsiöö

RSS Öhmans Mat & Vin

  • Allt ska bort! Pinot noir från Oregon slumpas ut! 25 februari, 2015
    Den 1:a mars ska ni hänga på låset* på Systembolaget! Då rear nämligen importören Handpicked Wines ut sitt vin Delinea 300 till ett fullständigt absurt pris. Delinea 300 är en pinot noir från Willamette Valley i Oregon som jag skrev om när årgång 2009 kom och försvann. Då var vinet ett superfynd till ett nästintill obegripligt […]
    Anders Öhman

RSS Billigt Vin

  • 2013 I Clivi Verduzzo
    Handen på hjärtat, när drack du en torr,  konventionellt vinifierad verduzzo senast ?Verduzzo kallas ibland för en vitskinnad rödvinsdruva. Oftast används den till söta eller halvsöta viner. Ibland används verduzzo i torra blandningar och någon gång görs kraftfulla orangeviner. Mig veterligen odlas verduzzo enbart i Colli Orientale, Collio och i Collios slovenska del Brda.Jag har […]

RSS Svenssonsmakaren

  • Nuova Cappelletta Barbera del Monferrato 2011..
    Röd skir doft, nästan lite jordgubbsvibb, smått eterisk med en skopa mörk jord i botten. Riktigt förförande i en blyg och sammanhållen gestalt som blinkar mer åt pinot än barbera.I munnen är det rustikt, bra med syra, mörkt utan att bli murrigt, ett riktigt bra uppstramande avslut med en lätt smaksam bitterhet. Avslutet är bra […]

RSS Wine Virtuosity

  • 2013 Exczellencziás – A Search For Dry Tokaj Greatness
    Bilingual post. Yes, it did strike me when I tasted the 2013 Exczellencziás from Bott Pince; what’s the point writing about a wine with a total production of 546 bottles? Few will be able to locate it and I will only look like a show off. But then again, the Exczellencziás is such an interesting […]

RSS Aqua Vitae

  • Vin- och restaurangtips om du är på väg till Lissabon 23 februari, 2015
    Ibland blir det långt mellan blogginläggen men nu kändes som att det var dags igen. Mest skriver jag nu på DinVinguide.se – kolla in det här. Jag kom hem från Portugal för några dagar sedan med massor med bra vin- … Läs mer →
    Magnus Reuterdahl

Kategorier

Bra vin- och matsajter

Annons: