Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kräftfest!

Mer
Toppdelad
Trött på smaklösa eller konstigt kryddade kräftor från affärernas frysdiskar? Koka egen lag och låt kräftorna få simma i den något dygn. Och överraska med portionsstora svamppajer eller pizzasnittar som tillbehör.
Paj är en bra grund innan det är dags...
Alternativa skaldjur. Havskräftor...
Pizzasnittar är ett gott...
Hög tid för kräftor. De färska är bäst...

När man bjuder på kräftfest räcker det inte med enbart kräftor, rostat bröd och ost. Komplettera gärna med en paj och en god sallad. Paj kan bakas som en enda stor eller som små portionspajer. Här väljer vi det senare och fyller dem med guldgula kantareller. För att svampsmaken ska framträda med hela sin styrka smörsteks kantarellerna tillsammans med finhackad gul lök innan de blandas ned i pajfyllningen. Pajerna, antingen det handlar om flera små eller en stor, kan förberedas i god tid och sedan bara värmas före serveringen.

Pizza på kräftbordet låter som en kulturkrock av värsta slag. Och, visst är det en främmande rätt som tränger sig in, men den som kan sin svenska husmanskost vet att kombinationen tomat och dill smakar som, just det, kräftor. Här bakar vi panpizza, det vill säga den amerikanska pizzamodellen med mjuk uppjäst botten, och undviker att krydda tomatsåsen med oregano. Lite timjan får räcka, sedan är det torkade dillfrön som får spela förstafiolen. Tänk på att den lagrade västerbottenosten är ganska salt, så undvik att salta pizzasås och deg.

Perfekta kräftor i god lag är en delikatess, och det går att komma långt med ett paket frysta kräftor också. Mycket av smaken sitter i lagen, och lägger man över kräftorna i ny lag med god smak och sälta blir resultatet förvånansvärt bra. Se bara till att komma igång i tid. Tina kräftpaketet så pass att kräftorna går att plocka i sär. Lägg dem i en stor sil och spola dem i kallt vatten. Lagen ska hinna kallna innan kräftorna får hoppa i och sedan ska allt stå kallt minst tio timmar, men gärna ett dygn för att smaken ska hinna sätta sig.

Den nya lagen kokas med färsk krondill. Men, lika viktigt som att lägga i dillen är det att ta bort den i tid. Så snart lagen tas av spisen ska den urkokta dillen plockas bort. Får den ligga kvar blir lagen kraftigt besk. När lagen svalnat hälls den över kräftor som varvats med ny fräsch krondill.

På västkusten är det vanligt att man ersätter de traditionella insjökräftorna med havskräftor. Se bara till att havskräftorna är kokade innan de hamnar på bordet. Till skillnad från alla andra skaldjur är nämligen havskräftan rödrosa hela tiden, det vill säga även som levande eller rå. Även stora nyfångade räkor är ett trevligt inslag i kräftfesten.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Recept:

Portionspajer med kantarellfyllning

Ca 10 st

Annons:

Till pajdegen:

150 g margarin eller smör

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

Till fyllning:

1/2 liter rensade kantareller

2 msk finhackad gul lök

100 g riven ost, gärna lagrad

2 msk smör

1 1/2 dl grädde

1 dl mjölk

2 ägg

salt och peppar

små pajformar

1.

Kör samman smör eller margarin och vetemjöl i matberedare alternativt hacka samman med kniv på arbetsbänken.

2.

Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen så den blir slät. Det går lättast för hand, men försök göra jobbet så snabbt som möjligt.

3.

Lägg degen i plastpåse och låt den vila en timme i kylskåp innan utbakning.

4.

Fördela pajdegen i smörade miniformar. Förgrädda skalen 10 minuter i 200 graders ugn.

5.

Finhacka gul lök och ansa kantarellerna. Stek svamp och lök lätt med smör.

Blanda osten med grädde, mjölk och ägg. Rör samman smeten ordentligt och krydda med salt och vitpeppar. Vänd ned svamp- och lökblandningen.

6.

Fördela fyllningen i de förgräddade skalen och sätt in dem i ugnen igen. Minipajer kan gräddas färdiga i samma ugnstemperatur, det vill säga 200 grader. Efter 10-15 minuter är pajerna färdiga.

7.

Ta ut och låt svalna något så formarna kan plockas bort. Pajerna kan gräddas i förväg och värmas strax före servering.

Pizzasnittar med dill

Ca 20 st

Till degen:

2 1/2 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst (25 g)

1 msk olivolja

1/2 tsk strösocker

1 msk bakpulver

6 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

5 msk tomatpuré

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk olivolja

2 msk kallt vatten

1/2 tsk smulad eller hackad timjan

1 kryddmått svartpeppar

Till fyllningen:

4 dl riven västerbottenost

10 körsbärstomater

1 msk dillfrö

1.

Lös upp jästen i ljummet vatten (37 grader). Tillsätt olja och socker.

2.

Blanda samman vetemjöl och bakpulver.

3.

Tillsätt mjölblandningen och arbeta upp degen så den blir slät och smidig. Kavla ut degen direkt på lätt mjölad arbetsbänk och täck en normalstor, smord långpanna. Täck och låt jäsa 20 minuter.

4.

Blanda tomatpuré, olja, pressad vitlök och vatten i en skål. Krydda med timjan och smaka av med svartpeppar. Dela körsbärstomaterna i halvor.

5.

Bred ut tomatsåsen på pizzan och strö på den rivna osten. Avsluta med dillfrö och körsbärstomater som läggs så man kan skära upp pizzan i snittar när den är gräddad.

6.

Grädda pizzan mitt i 225 graders ugn cirka 8-10 minuter. Snittarna är lika goda varma som kalla.

Kryddostfylld quiche

1 stor eller 8 små portionspajer

Till degen:

150 g margarin eller smör

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

Till fyllningen:

150 g riven kryddost

1 1/2 dl grädde

1 dl mjölk

2 ägg

salt och peppar

1.

Mät upp vetemjöl och lägg i matberedare alternativt på bakbord. Skär margarin eller smör i bitar och lägg i mjölet. Kör ihop till grynig massa alternativt hacka samman med kniv.

2.

Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen så den blir slät. Det går lättast för hand, men försök göra jobbet så snabbt som möjligt.

3.

Lägg degen i plastpåse och låt den vila en timme i kylskåp innan utbakning.

4.

Kavla ut och klä en stor eller flera mindre pajformar med deg. Förgrädda pajskalen 10 minuter i 200 graders ugn.

5.

Blanda riven ost med grädde, mjölk och ägg. Rör samman smeten ordentligt och krydda med salt och vitpeppar.

6.

Fördela fyllningen i de förgräddade skalen och sätt in dem i ugnen igen. Minipajer kan gräddas färdiga i samma ugnstemperatur, det vill säga 200 grader i 10-15 minuter. Stora pajer kräver 225 grader och 35-40 minuter.

Egen kräftlag

Till 1 kg kräftor

2 liter vatten

3/4 dl salt

1 sockerbit

1 dl porter (eller mörkt öl)

rikligt med krondill

1.

Koka upp vatten med salt, sockerbit och porter alternativt mörkt öl. Lägg i dillkronorna och låt lagen koka kraftigt ett par minuter.

2.

Ta bort dillkronorna. Ställ lagen att kallna. Det är viktigt att lagen är helt kall innan den hälls över de redan kokta kräftorna. Täck kräftorna med färsk krondill och slå lagen över. Undvik att stoppa fingrarna i den färdiga lagen och förvara lag och kräftor i kylskåp fram till serveringen.

Ska man koka färska kräftor från grunden ska saltmängden dubbleras och lagen vara kokande när de levande kräftorna läggs i några åt gången så koket inte avstannar. (TT Spektra)

//bilder: 5

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Mer
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post