Helsingborgs Dagblads logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Livat i holken när två blir sex

HUSDJUR
Toppdelad
Undulaten är en av våra mest populära tamfåglar. Ändå är de som sysslar med uppfödning och utställning i Sverige relativt få, jämfört med många andra europeiska länder. Så hur gör man då om man vill att den egna undulaten ska få ungar? Uppfödaren Håkan Lundström menar att det inte finns något facit, men väl kända knep att ta till.
Om man vill att ens undulater ska...
När undulatungarna kläcks är de helt...

Undulaten lever vilt i södra Australien, men eftersom det sedan 60-talet råder totalt exportförbud är alla undulater sedan generationer tillbaka födda i fångenskap.

I det vilda häckar fåglar på våren, men eftersom de levt länge i fångenskap kan undulater häcka när som helst under året.

— De flesta uppfödare brukar försöka sätta igång häckningen under hösten och vintern, men det beror mest på att man vill ha fram fåglar i rätt tid till utställningar, säger Håkan Lundström som är undulatuppfödare och engagerad i Svenska Undulatklubben som arrangerar utställningar.

För att få ett undulatpar att börja häcka finns vissa knep. Uppfödarna har ofta många fåglar tillsammans i en stor bur, så kallad voljär, och väljer sedan medvetet ut par efter vad de vill ha fram för färger och genetiska egenskaper.

Annons:

Har man bara ett par undulater hemma kan man stimulera dem att börja häcka genom att först börja ge dem ett lite kraftigare foder så att de kommer i bättre häckningsform. Enklast är att köpa ett färdigt så kallat uppmatningsfoder eller äggfoder. Annars kan man förstärka den vanliga kosten med kokt ägg, morötter och eventuellt lite grönsaker.

För att få igång häckningen behöver honan också en holk. Sådana finns färdiga att köpa och monteras i buren. Holken fyller man med kutterspån, mer än vad man tror behövs.

— Oftast sprätter honan ut det mesta av spånet, ett beteende som påminner om hur de beter sig vilt när de sprätter ur trädstammar för att bygga bon, säger Håkan Lundström.

Äggen lägger honan med en dags mellanrum. Det är dock inte säkert att alla ägg är befruktade.

— Håller man upp dem mot ljuset kan man se om det finns röda blodkärl inuti. Då är de befruktade, säger Håkan Lundström.

Honan ruvar på äggen och efter den 18:e dagen börjar de kläckas. Eftersom äggen lagts med en dags mellanrum kommer de även att kläckas med en dags mellanrum. Ungarna kan alltså bli ganska olika gamla i en och samma kull.

— Det kan bli upp till sex ungar i en kull, ibland till och med mer. Men fyra är optimalt eftersom det kan bli för jobbigt med fler för en hona. Har man flera kullar på en gång, som vi uppfödare har, går det bra att flytta ungar mellan kullarna sedan de ringmärkts. Om en hona till exempel fått väldigt många ungar och en annan färre.

Ibland händer det att inga ägg befruktas. Kanske har man inte gett fågeln någon holk, utan upptäcker bara helt plötsligt att den börjat lägga ägg på burens botten.

— Vill man inte ha några ungar och upptäcker ägg på botten bör man inte plocka bort dem direkt. Då bara fortsätter honan att lägga fler ägg. Hon kan lägga ett 20-tal ägg om man hela tiden plockar bort dem, och det tär ju på henne. I stället är det bättre att låta henne ligga på dem i några dagar, och sedan plocka bort dem, råder Håkan Lundström.

Hittar man ägg på burens botten hos sitt undulatpar, och vill låta dem kläckas bör man skaffa en holk åt honan direkt. Det är dock inte säkert att de ägg hon lagt på botten klarar sig, men med stor sannolikhet fortsätter honan då att lägga ägg i holken i stället.

Och så länge ett häckande par har sin holk kvar kan de lägga många kullar efter varandra.

— Men man bör inte låta dem få fler än tre kullar i rad på en vintersäsong. Fler blir för påfrestande för honan. Hon kan faktiskt fortsätta lägga ägg tills hon dör om man inte sätter stopp, säger Håkan Lundström.

När ungarna kläcks är de helt nakna. I ungefär tre eller fyra veckor ligger de kvar i holken och matas av mamman. Därefter brukar hanen ta över matningsarbetet utanför holken.

Ungarna är färdiga att hitta nya hem när de är runt sju till åtta veckor gamla.

— När man köper undulatungar i zoobutik brukar det ofta stå att de är sex veckor gamla. Men det kan nog hända att det bara är ett försäljningsknep att sälja väldigt unga djur. Jag tycker inte att de är mogna att flytta från sina syskon innan de blivit sju eller åtta veckor, säger Håkan Lundström.

Han och hans kollegor förbereder sig nu inför vinterns kullar, men innan dess samlas de flesta av landets mest hängivna undulatuppfödare till en utställning i Strömstad den nionde och tionde september. Där kan även allmänheten beundra undulater av alla tänkbara färger.

Anna Lefvert/TT Spektra

anna.lefvert@ttspektra.se

Fotnot: Mer information om utställningen finns på Svenska Undulatklubbens hemsida: www.geocities.com/rainforest/1323/index.htm

//bild

Annons:
Annons:
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post